Akademija za buduće programere

Upoznajte se sa projektom Code Academy i odlučite se koji programski jezik ćete već danas početi da učite na zanimljiv i jednostavan način.

U članku o organizaciji Code objasnili smo vam zbog čega su programeri potrebni i zbog čega je posao programera jedan od najzanimljivijih poslova na svetu.. Ako vam se članak dopao ili ste već počeli da učite neke programske jezike i odlučili ste da vam to bude buduća profesija, tu je Code Academy da vam pomogne.

Code Academy je još jedan način da brzo i lako naučite osnove programiranja. Sve što je potrebano jeste da se registrujete na njihovom sajtu i možete odmah početi da učite.

Kada se registrujete potrebno je da izaberete šta želite prvo da naučite. Izbor je solidan i uglavnom su tu kursevi vezani za web programiranje, što je uglavnom i najzanimljivije onima koji prvi put kreću da uče.

Svaka oblast sastoji se od kurseva. Kada pređete neki od kurseva dobijate poene i na vašem profilu možete videti koliko vam još fali da završite sa učenjem te oblasti.

Oblasti su sledeće:

Web Fundamentals

Ovde ćete naučiti HTML i CSS. HTML je temelj celog interneta. Možemo ga zamisliti kao prazan papir na kojem je upisan celokupan sadržaj jedne stranice, koju web pretraživač treba da pročita. Da stranica ne bi bila samo skup informacija bez ikakvog reda i značenja, na scenu stupa CSS kod koji istoj daje prepoznatljivi šablon, formu I teksturu i to je ono po čemu se sve stranice međusobno razlikuju, jer je kod proizvoljan i može se pojaviti u beskonačno mnogo kombinacija.

Java Script

JavaScript čini web sajtove dinamičnim. Međutim, za razliku od HTML i CSS koda koji čine vaš sajt dopadljivim za oko, ali krajnje statičnim, JavaScript će Vam pružiti mogućnost da dodate sadržaje koji se menjaju, tj. dinamični su.

jQuery

Ovo je deo JavaScript-a i pomaže da dinamički sadržaju budu još lepši i zanimljiviji. Najbolji primer su slajderi koje možete videti na Internetu ili neke zanimljive galerije slika.

 

PHP

PHP se koristi da date vašim korisnici mogućnost da nešto rade na sajtu i time budu sastavni deo sajta. Najbolji primer su forumi gde korisnici sajta mogu sami da dodaju sadržaje i predlažemo vam da ovaj programski jezik učite tek kada budete ovladali HTML-om i CSS-om.

Ruby

Ruby je sličan PHP-u i takođe vam predlažemo da prvo naučite HTML i CSS da biste razumeli ovaj programski jezik i mogli da ga koristite.

Python

Python je programski jezik koji je relativno nov. Ono što ga razlikuje od drugih programskih jezika jeste što je jednostavnije pisanje koda. Za one koji su već učili programske jezike kao što su C ili Java predlažemo ove kurseve. Python je postao jako popularan i programeri koji znaju ovaj programski jezik mogu jako brzo da nađu posao.

Projects

Ovu oblast treba da krenete da učite kada naučite HTML, CSS, JavaScript i jQuery jer ćete ovde naučiti da koristite sve ove stvari zajedno i napravite zanimljive sadržaje za vaš sajt.

API

Ovi kursevi naučiće vas da pravite web aplikacije kao i da šaljete poruke na mobilne telefone preko vaše aplikacije. Naučiće vas i da povežete svoju aplikaciju sa društvenim mrežama i da biste učili ovu oblast potrebno vam je predznanje iz predhodnih, zato ostavite ovo za kraj.

 

Verovatno neretko imate priliku da čujete kako neki vaš prijatelj, ili prijatelj prijatelja, ili prijatelj tog nečijeg prijatelja (ok, do sad ste već shvatili, valjda) izrađuje neki sajt po narudžbini, ma bila to jednostavna web prezentacija stomatološke ordinacije ili ozbiljan sajt za neku kompaniju koji zahteva i puno vremena i puno rada.

Ono što je zajedničko za sve ove projekte je to da su jako lepo plaćani, pogotovo uzimajući u obzir životni standard u Srbiji i to samo po sebi ume biti prilično primamljivo za osobe koje tek biraju svoj poslovni poziv.

Ali, da bi se postao ozbiljan web programmer potreban je dugotrajan i mukotrpan proces sticanja osnovnog programerskog znanja i iskustva, ali i želje da se u tome i uspe pošto programiranje svakako nije oblast koju možete učiti “na silu”.

Internet, kao primarni izvor informacija u svetu kakvog danas poznajemo, nepregledna je riznica dragocenih informacija, te ukoliko ste zainteresovani da, za početak laički, a potom i stručno ovladate jednim od jezika objektno orjentisanog programiranja, najbolji početak je upravo Code Academy.

Inspiracija – izvori:

http://www.codecademy.com

http://css-tricks.com/wp-content/csstricks-uploads/movingboxes.jpg

http://www.dreamitwebdesign.com/resources/1/customprogramming1.jpg

http://nathangiesbrecht.com/wp-content/uploads/2011/08/random-web-design...

Tags: 
Aktuelan: