Dobrom komunikacijom do uspeha

Kada nam ne ide u životu, često okrivimo druge. Nekako nam je lakše da za svoje neuspehe tražimo krivce, nego da se osvrnemo na činjenice koje su dovele do poraza. Moramo se složiti da je lakše reći da je to tuđa krivica, nego naša. A zašto je to tako? 

Većini je teško da se suoče sa samim sobom, da pogledaju gde konstantno greše i da na tim greškama porade. Jedna poslovica kaže da je najteže vladati samim sobom, ali kada jednom uspemo u tome, ceo svet može biti naš.

Nekad nismo u mogućnosti da svoje misli izrazimo na takav način da i ostali razumeju šta smo hteli reći. Često zbog toga pred svetom ostanemo nerazjašnjeni i sve ono što nama ne ide u korist. Kako se izboriti protiv toga? Sigurno vam se dešavalo da nešto silno želite, ali nikako da to i dobijete. Pokušavali ste na razne načine, ali nikako da dobijete rezultate. Ostajali ste budni do kasno u noć razmišljajući o toj nekoj stvari, a opet ujutru ne bi bilo rešenja. Stalno neki bedemi oko vas i prepreka za preprekom. Pitate se zašto? Ovo se ne odnosi samo na profesionalne uspehe i neuspehe, već na sve što vam se dešava u životu. Verovali ili ne, odgovor je vrlo jednostavan: ključ je u KOMUNIKACIJI.

Mi smo tu da vas postaknemo na razmišljanje. Kao što smo već rekli, komunikacija je veoma bitna, čak neophodna, bilo da tražite od roditelja novac za letovanje ili od šefa slobodan dan. U svim tim situacijama, vrlo je značajno znati KAKO komunicirati. Ne možete prema svakom imati isti pristup. Neki su stariji, neki mlađi, neki večito mrgudi, a neki jednostavno rasejani. Morate biti prilagodljivi i svoje ideje i želje njima učiniti primamljivim, čak iako zapravo vi dobijate, a ne oni.

Ukoliko ste prodavac, preduzetnik ili umetnik, a žarko želite da svoju kreaciju prodate po što većoj ceni, morate biti inovativni. Morate da se razlikujete od drugih koji su istoj delatnosti kao i vi. Morate da ''štrčite'' iz kalupa, da biste ostali zapamćeni. Verujte da nema ništa lepše od toga kada vas ljudi prepoznaju po vašim uspesima.

Kako sve ovo postići? Kako imati dobru komunikaciju sa svetom?

Prva stvar je ta da moramo znati kome se obraćamo. Koga želimo da privučemo i zadržimo. Tačnije, moramo znati ko nam je ciljna grupa. Npr. imamo čoveka čija se firma bavi proizvodnjom novih sjajnih telefona. Njegova ciljna grupa će biti mladi, jer upravo oni najviše koriste telefone. Njegova komunikacija će se odigrati tako da on što više mladih privuče da kupe baš njegov telefon. Kako će on uspeti u tome? Tako što će prvobitno upoznati mlade, šta oni vole, a šta ne. Ovaj momenat se zove upoznavanje ciljne grupe. Nakon toga on koristi KANALE komunikacije kako bi dopreo do njih. Putem socijalnih mreža, reklama na TV, posebnih paketa za studente. Tačnije, radi sve što je u njegovoj moći da podigne prodaju. Ukoliko je koristio dobre kanale komunikacije, njegov profit je zagarantovan. Ovo je jedan od mnogobrojnih primera kako funkcionise dobra komunikacija. Može se primeniti i na svakodnevnicu. Sve je u NAČINU na koji nešto kažete. Sve je u komunikaciji. Počev od pogleda, govora tela, pa do reči koje izgovorate.

Neki od saveta koji vam mogu pomoći su:

1. Kada god komunicirate sa nekim, SLUŠAJTE ga. Manje vi govorite, više slušajte šta ta osoba ima da kaže.

2. Budite strpljivi i birajte PRAVE reči koje će kod druge osobe da stvore pozitivnu emociju.

3. Ne budite negativni. Niko ne voli ljude koji gledaju tužnim očima na svet.

4. Budite pažljivi, pamtite naizgled nebitne detalje. Takve stvari kupuju ljude.

5. Budite skromni. Dovoljno da poštujete sebe i svoj rad, ali ne i da se precenite.

6. VERUJTE u ono o čemu govorite. 

Ukoliko imate ideju kako da uradite nešto od svog života, ne oklevajte. Budite uporni, hrabri, drugačiji i razmišljajte više koraka unapred. Pokušajte da vašu komunikaciju dovedete do savršenstva i da upravo vi budete osoba kojoj se drugi dive, jer je ostvarila svoje snove. 

Aktuelan: