Pay Pal: Svetska internet, ekonomija u Srbiji

Prijem novca preko Pay Pala u Srbiji tek 2015.godine.

Tri dana nakon što je onlajn servis za slanje novca i plaćanje preko interneta Pej Pal pustio probnu fazu primanja novca za korisnike u Srbiji, njima je stigao e-mail u kome se obaveštavaju da je ta funkcija obustavljena. Izmenama zakona o deviznom poslovanju, biće omogućeno i institucijama elektronskog plaćanja da od 1. oktobra 2015. rade ono što je Pey Pal omogućeno još 2012.godine.

 

Pay Pal je internet orijentisana kompanija koja omogućava da se uplate i novčani prenosi obavljaju u potpunosti preko Interneta. PayPal je vrsta „klijent-klijentu (person-to-person, P2P)“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome ko ima e-mail adresu da pošalje novac na drugu e-mail adresu. Pay Pal je ubedljivo najpopularniji sistеm za plaćanje i novčane transakcije u svetu. Sada je plaćanje preko Pay Pal-a moguće na oko 200 tržišta. Sa Pay Pal računa može se plaćati roba na eBay-u ili na nekom drugom sajtu, a može se i bez provizije prebacivati novac drugoj osobi na Pay Pal račun. Pay Pal zarađuje tako što uzima procenat od uplate koja leže na Business ili Premier nalog, uzima procenat od uplate koja stiže iz države u kojoj vlasnik računa nije rezident, zarađuje na konverziji valuta (menjački poslovi), a ugrađuje se i u zaradu prodavaca koji koriste pojedine usluge Pay Pala i u još nekim transakcijama.​

Od 09. aprila 2013. godine, Pay Pal je dostupan i za stanovnike Republike Srbije. U prvoj fazi uključivanja Srbije u Pay Pal sistem, korisnici koji su registrovani iz Srbije, mogu da koriste samo usluge slanja novca i internet kupovine. Sredinom oktobra ove godine, Pay Pal je na osnovu izjave zvaničnika da su usklađeni svi zakoni koji omogućavaju legalan rad ove kompanije, pustio opciju za primanje novca. Međutim, posle samo tri dana Pay Pal je poslao mail korisnicima u kojima se izvinjava što mora da obustavi tu opciju. U Centru za razvoj Interneta ovaj postupak Pay Pal-a su objasnili time da zakoni Srbije ipak nisu usklađeni i ne omogućavaju primanje novca i naplatu putem Pej Pala, dok su u Narodnoj banci Srbije tvrdili da zakonskih prepreki nema, već samo tehničkih nedostataka.

U prilog tome da ne postoje prepreke da rezidenti primaju novac preko stranih institucija elektronskog novca govori podatak o tome da su svetski poznate i renomirane kompanije, npr. Skrill bivši MoneyBooker, nakon 2012. godine već omogućile našim rezidentima i servis prijema novca.

Do izmena zakona o deviznom poslovanju ipak je došlo.

"Poslovanje Pay Pal-a je regulisano Zakonom još 2012. godine , a Pay Pal je potvrdio da ne postoje nikakvi razlozi regulatorne prirode koji bi onemogućili plaćanje u oba smera kada su naši rezidenti u pitanju. Izmenama zakona o deviznom poslovanju, biće omogućeno i institucijama elektronskog plaćanja da od 1. oktobra 2015. rade ono što je Pej Palu omogućeno još 2012. "- izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije.

“Sama činjenica da će moći da nam stižu uplate iz inostranstva značajna je za razvoj malih biznisa, jer će napokon male firme, ali i fizička lica moći da izađu na Internet i ponude svoje usluge,” objašnjava Zoran Torbica iz Centra za razvoj Interneta.

 

Izvori informacija

http://www.tanjug.rs/

http://www.bizlife.rs/

http://www.istinomer.rs/

http://www.swebdizajn.com/

https://www.paypal.com

Tags: 
Aktuelan: