Čudne stvari koje su poslate u svemir

Čovečanstvo je za relativno kratko vreme od kako je došlo do mogućnosti napuštanja planete došlo na neke poprilično čudne ideje. Astronauti su sa sobom do sad nosili sendviče (Gemini 3, 1965. godine), igračkice (svetlosni mač iz Ratova zvezda) i Plejboj (Apolo 12, 1967. godine). Evo još nekih stvari koje su videle svemir.

 

Salmonela

Već dva puta je ova bakterija posetila Međunarodnu svemirsku stanicu, pošto su naučnici hteli da vide kako će reagovati na promenu gravitacije. Rezultati su pomalo zastrašujući: kada se salmonela vratila na zemlju posle 12 dana provedenih u orbiti pokazalo se da je mnogo otpornija. U prvom istraživanju koje je rađeno šanse da salmonela iz svemira ubije laboratorijskog miša je bila tri puta veća nego da nastrada usled posledica obične, zemaljske, salmonele.

Beskičmenjaci

Tardigrade su za sada jedine životinje koje mogu da prežive izloženost ekstremnim uslovima u svemiru. Ovi osmonošci uglavnom žive na dnu jezera, ali su u eksperimentu evropskih naučnika proveli 10 dana u svemiru tokom kojih su dehidrirani, izloženi zračenju Sunca i temperaturama od -200 Co do 149 Co. Nakon što su vraćeni na Zemlju, 68% onih koji nisu bili izloženi radijaciji su preživeli, a čak je i nekolicina onih koji su bili izloženi zračenju ne samo preživela, već i zadržala sposobnost reprodukcije.

Molderi širom sveta su ovaj eksperiment shvatili kao dokaz da su tardigrade vanzemaljskog porekla, mada su tu teoriju pobili nemački i švedski naučnici u projektu TARDIS (Tardigrades in Space).

Gazirana pića

1984. godine Koka kola je odlučila da će biti prvo gazirano piće na spejs šatlu. Potrošili su 250.000 dolara da bi napravili konzervu koja radi bez gravitacije, ali i dalje može da održi piće gaziranim. NASA se složila, ali se onda Pepsi pobunio, pa su 1985. četiri limenke Koka kole i četiri limenke Pepsija poslate na šatl Challenger. Priča nema posebno srećan kraj ni za ove dve kompanije ni za posadu Challenger-a: da bi gazirano piće moglo da se pije u svemiru obe kompanije su malo promenile formulu, pa se ni Pepsi ni Koka kola nisu svidele astronautima.

Pica

Kompanija Pizza Hut se nije zadovoljila time što je bila prva kompanija sa reklamom na raketi 2000. godine, pa su godinu dana kasnije ponudili ruskoj svemirskoj 

agenciji milion dolara da postanu prva kompanija koja je dostavila picu u svemiru. Rusi su, normalno, prihvatili ponudu, pa je Juri Usačov sa zadovoljstvom pojeo malo pečeniju picu sa dodatnim začinima.

Oružje

Možda ovo i nije toliko iznenađenje, ali prvi pištolj su u svemir poneli Rusi. Još od 1965. ruski kosmonauti su sa sobom nosili TP-82, koji (verovali ili ne), služi za odbranu od divljih životinja u sličaju prinudnog sletanja pri povratku na Zemlju. Ova situacija se stvarno i desila aprila 1965. godine kosmonautima Beljajevu i Leonovu, kada nisu mogli da se odbrane od vukova dok su dva dana čekali spasilačku ekipu usred divlje tajge.

2008. godine Džejms Oberg, inženjer NASA-e je zahtevao da se sa Međunarodne svemirske stanice ukloni rusko oružje, ali se ruski stručnjaci sa njim nisu složili. Danas Rusi u svemir nose poluautomatsko oružje.

Baz Lajtjir

Igračkica Baza Lajtjira, simpatičnog astonauta iz filmova Priča o igračkama, provela je 467 dana u svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ovim je Baz postavio rekord za najduže vreme provedeno u svemiru i u čast njegovog povratka je priređena parada u Disney World-u.

 

Inspiracija – izvori:

http://mentalfloss.com/article/58171/15-odd-things-weve-sent-space-some-reason

http://caldiptera.files.wordpress.com/2013/02/tardigrades_in_space.jpg

http://i48.servimg.com/u/f48/11/98/79/31/cola11.jpg

http://news.bbc.co.uk/olmedia/1345000/images/_1345139_ap300yuri.jpg

http://hr.rbth.com/science/2014/08/21/zasto_ruski_astronauti_lete_u_svemir_naoruzani_29533.html

http://www.space.com/7261-buzz-lightyear-sets-duration-record-aboard-space-station.html

Aktuelan: