Špijunska oprema

Svedoci smo brzog razvoja tehnologije. Pored računara i mobilnih telefona veoma tiho jedna industrija se brzo razvila. To je industrija špijunske opreme. Da li je to posledica holivudskih filmova ili best selera? Možda je posledica ogromnog porasta svetskog kriminala? Ili smo mi samo radoznali da vidimo šta naš komšija radi? 

Nekada su ovakvi uređaji koštali i do nekoliko hiljada dolara, a sada ih mogu svi priuštiti. To je dovoljan dokaz koliko brzo ova industrija napreduje.

Mi se nećemo baviti bubicama i sličnim studentskim „pomagalima“ jer takve stvari ne odobravamo već ćemo staviti akcenat na zaštiti lične imovime i ličnih prava.

Od skoro u naš zakon uveden je i video i audio zapis kao dokazni materijal. Treba istaći da video ili audio zapis ne može biti jedini dokaz već vam može olakšati dolazak do svojih prava na sudu.

Nešto više o ovome možete pročitati u Politikinom članku na sledećoj adresi:

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Tajno-snimanje-javno-slusanje.lt.html

Bitno je napomenuti da po Ustavu Republike Srbije u okviru ličnih sloboda i prava vi ne možete snimiti ili slikati nekog bez njegovog ovlašćenja ili sudskog naloga.

Sajtovi na kojima vam nude špijunsku opremu isto tako vam nude i uređaje koji vas štite od špijunske opreme. To su takozvani detektori špijunske opreme. Na jednom takvom sajtu našli smo malo detaljnijih informacija o ovakvim uređajima.

„Detektor za otkrivanje svih prislušnih uredjaja - Spy detector detektuje sve postojeće vrste prisluskivača koji rade na frekvencijama od 0 Hz - 6 Ghz (prostornih i drugih), isto tako detektuje i rad bežičnih mikrokamera). Detektor prisluškivača za prostor ima svetlosnu, zvučnu i vibracionu signalizaciju, nemačke proizvodnje, indikuje prisluškivač već sa 5-7 metara, sa izuzetnom preciznošću od 1cm pronalaženja istih.“

Kamera u naočarima

Ovaj smo aparat imali prilike da vidimo u mnogim holivudskim filmovima. Iako su se trudili da dizajn što više približe trenutnim modnim trendovima ipak ova alatka izgleda kao špijunska. Dovoljno vam je da nabavite motor, crno odelo i sa ovim naočarima izgledaćete kao da ste pobegli sa snimanja filma Nemoguća misija 54 deo. Da napomenemo kamera ima 4GB memorije, dovoljno za jedan kraći špijunski film.

Mikrokamera u satu

Moramo odati priznanje dizajneru jer nas je ovaj sat oduševio svojim izgledom. Pored toga što ima kameru od 5 MpX, prihvata MicroSD memoriju do 32 GB, ovaj sat izgleda fantastično. Možete ga kupiti samo kao dekoraciju vašeg stana ili kuće i ko zna, možda će vam nekad zatrebati da snimite sestru kako vam „pozajmljuje“ garderobu.

 

USB snimač govora

Prvo što nam je zapalo za oko je natpis na uređaju. Ovaj brend bavi se prodajom USB uređaja tako da niko neće pomisliti da je u pitanju špijunska alatka. 

 

 

Sad nešto svarno minijaturno:
Špijunska kamera u dugmetu

„Služi za snimanje teksta, za špijuniranje, za video nadzor, a može i da se sluša muzika i da se gledaju filmovi.“

 

 

Cene ovakvih uređaja u našoj zemlji kreću se od 10€ pa do nekoliko stotina evra. Detaljnije specifikacije ovih uređaja možete naći na sajtovima koji ih prodaju ili na sajtovima prozvođača.

Društvo za zaštitu potrošača nedavno je predložilo da snimite konuktera u autobusu ukoliko imate neku neprijatnost sa njim i na taj način zaštitite svoja prava.

Suočavamo se svakodnevno sa nekim vidom korupcije kako u školi tako i na poslu. Niko vam ne brani da snimite razgovor sa profesorom koji vam traži mito ili nadređenim na poslu. Svakodnevno nas bombarduju reklamama i vestima kako treba da prijavimo korupciju „jer ćutanje o korupciji je njeno odobravanje“.

Ova oprema omogućava nam i čuvanje imovine.

Međutim nameću se pitanja:

„Da li nam ova oprema zaista treba?“

„Da li je naše društvo postalo zaista opasno pa nam je neophodno da se branimo na ovaj način?“

Ili mi pod uticajem holivudskih filmova želimo da bar na pet minuta budemo neki super tajni agent..

Odgovor pronađite sami...

 

 

Izvori – inspiracija:

http://www.spyoprema.rs/

http://www.spijunskaoprema.rs/

http://www.spijunskaoprema.com/

Tags: 
Aktuelan: