Šta je popularno?

Stalno vam govorimo da se pridržavate trendova i pratite šta se dešava u svetu web dizajna. Sada je red i da vam predstavimo neke stvari koje su trenutno popularne.

Flat Design

Dizajn se do sada oslanjao na zaobljene ivice, senke i gradijent. Ovih godina to se potpuno izbacuje iz upotrebe i najbolji primer je dizajn operativnog sistema Windows 8. Sigurno ste videli kako on izgleda i primetili da je sve u pravougaonicima različitih boja sa jednostavnim fontom i što manje animacija.

 

Parallax

O Parallax-u smo već pisali ovde. On sada menja silne animacije koje su korišćene za sajtove. Ako već morate da ubacite animacije na sajt koristite Parallax.

Responsive design

Responsive dizajn je nešto što pominjemo u gotovo svim člancima. Sada se sajtovi prave da se prilagođavaju uređaju sa koga se gledaju i na taj način ne morate praviti posebnu android aplikaciju za vaš sajt. Najbolji način da dobijete Responsive dizajn jeste korišćenje Bootstrap-a. O Bootstrap-u smo takođe pisali i možete pročitati ovde.

SPA

John Papa, veliki poznavalac web dizajna i programiranja rekao je da korisnik kad dođe na nečiji sajt želi da se oseća kao da je u spa centru, da se jednostavno opusti i napusti sajt zadovoljan. SPA naravno nema veze sa spa centrom i to je igra, skraćenica zapravo znači Single Page Application (Aplikacija na jednoj strani).

Trenutno je popularno da se vaš sajt sastoji od jedne stranice na kojoj se samo sadržaj menja u zavisnosti od toga šta korisnik izabere u meniju. O ovome smo takođe pisali i možete pronaći korisne templejtove za sajt ovde.

Retro

Dizajn sajta koji podseća na neko prošlo vreme je takođe aktuelan. Ako to iskoristite zajedno sa principima Flat dizajna i Parallax-a dobili ste pravu stvar. I o ovome smo pisali i članak možete pročitati ovde.

Zaboravite Flash

HTML5 i JavaScript se koriste da potpuno zamene Flash koji se nekada koristio. Flash je odavno zaboravljena stvar i konačno je prevaziđen pojavom „pametnih“ telefona na kojima on ne funkcioniše. Zato, ako hoćete da vaš sajt pregledaju korisnici sa različitih uređaja i da se on brzo učitava, potpuno zaboravite Flash.

Osećaj kao na filmu

Verovatno ste primetili da sada kad uđete na neki dobar sajt imate osećaj kao da vam on priča neku priču, kao da ste u bioskopu i neko vam prezentuje ono što ima. To je ono što je najbitnije u web dizajnu, zadržati korisnika i pritom ga zabaviti. Na taj način nateraćete korisnika da se što duže zadrži na sajtu i da pregleda neke stvari koje možda nije ni želeo.

Ovo se dobija korišćenjem velikih slika sa što većim tekstom.

 

 

Kreativan meni

Zašto vaš sajt mora da ima meni na vrhu na kome se nalaze sve stranice koje postoje na sajtu. Ako želite da korisnik ima osećaj kao da mu pričate priču takav meni vam je nepotreban. Možete postaviti strelice koje će voditi korisnika na neku drugu stranicu.

Dobar primer možete videti na sledećoj slici, primetićete da je čak i slika urađena po principima Flat dizajna:

Swiss stil

Sve zapravo potiče iz ovog stila i videćete da su sve ovo njegove karakteristike. Swiss stil je stil grafičkog dizajna koji je nastao još 50tih godina u Švajcarskoj. On se oslanja na jednostavnost, čitljivost i objektivnost. Fontovi koji se koriste su uglavnom iz grupe Sans-serif i najbitnija je jednostavnost. Asimetrija je takođe važna.

 

 

Vidite da je sve zapravo povezano i kao što se u modnoj industriji trendovi ponavljaju iz godine u godinu, u web dizajnu se vraćamo u neko staro vreme, vreme 50tih godina. Takođe vidite i da o svemu ovome redovno pišemo i da ćete čitajući naš časopis zapravo biti u toku sa dešavanjima u svetu web dizajna.

Inspiracija – izvori:

http://en.wikipedia.org

http://farm4.static.flickr.com/3078/2806614032_74b36c49fd.jpg

http://99designs.com/

Tags: 
Aktuelan: