Šta posle diplome IT stručnjaka? Ili koje poslove nikada ne prihvatati kada ste IT profesionalac

Dobili ste diplomu IT stručnjaka, vreme je da se otisnete u svet tj. u potragu za poslom za koji ste se školovali. Iako naša zemlja nije najpogodnija za zapošljavanje mladih ljudi, IT struka izgleda nema tih problema. O traženju posla u struci i mogućnostima koje se nude pisaćemo nekom drugom prilikom, tema ovog članka odnosi se na ono šta ne treba izabrati kada je zaposlenje u pitanju.

Ako ste dobri u svojoj struci bilo da se bavite softverom ili hardverom – samo je nebo granica. Usavršavanjem ne samo da ćete postati profesionalac, već i traženi profesionalac. Tada se setite ovog članka i zahvalite nam se kada budete odbili naočigled odličnu ponudu inostrane firme uz lepo plaćeni honorar.

“Pa ovi nisu normalni,” pomislićete odmah, ali naprotiv jako smo razumni, a odgovor zašto otkrite u daljem tekstu.

Ako smo nešto naučili iz filmova to je da u svakom timu postoji jedan IT stručnjak. Momak ili devojka sa računarom na leđima, malo trapavog izgleda (Holivudski kliše o IT-ovcima), ne tako spretan da preskoči ogradu ili isčupa vrata, najverovatnije ne zna da koristi oružje bilo kakve vrste, odličan za otvaranje vrata pod šifrom ili pokretanje starog računara na kome su važne informacije i tu se njegova/njena uloga završava. I najverovatnije ili je sigurno: prvi će nastradati, na samom početku, osim ako ga ne glumi neki poznatiji glumac ili glumica. Tada je treći po redu.

Prva ponuda:

Odlični uslovi, više nego dobro plaćen posao, godišnji prohod od šest nula, životinjski tematski park, održavanje IT strukture, administracija, održavanje harvera i softvera. Obezbeđeni stan i hrana. Radno mesto na prelepom tropskom ostrvu okruženom prelepom okeanom. NE HVALA!

Ili prihvatite posao, treća šetnja izgledaće otprilike ovako... Mada doktori preporučuju kardio vežbe.

Isto važi i za Amazonske šume, pustinje i ostala zaboravljena mesta. Ko zna šta sve tamo može da se krije, a svi znamo sta je svim zverima omiljeno predjelo.

Druga ponuda:

Tražimo IT stručnjaka koji bi se brinuo o našoj infrastrukturi. Plata iznad proseka, stan i hrana obezbeđeni. Ako volite izazove, želite da ste okruženi profesionalcima, inovatorima i ljudima kojima ne manjkaju ideje dođite kod nas. Laboratorije UMBRELLA korporacije vas željno očekuju.

NE, NIKAKO! Možda će vas poštedeti prvi talas nadolazećih zombija, ali drugi nema šanse da izbegnete. Vrata IT kancelarije nisu najbolje obezbeđena, a izlaz zna da bude daleko i kartice nemaju autorizaciju za otvaranje svih vrata u firmi.

(Level A, to znači da mogu da otvorim sva vrata... Ili ne? I zašto mi na kartici piše koja sam krvna grupa?!)

(Omiljena igrica zaposlenih u firmi)

Treća ponuda:

Pariz.

Šta god da se desi, napad vanzemaljaca, zombi apokalipsa, plimni talas apokaalipse, najezda bubamara ubica... Više nego sigurno je da će prvo obići Pariz pa sve ostale gradove sveta. Zato izbegavati ovaj grad u širokom luku. Bio tamo, video, sve je istina.

Ovde treba pobrojati i pustinju Nevade (vanzemaljci), Ekvatorijalne oblasti Nove Gvineje (kanibali), Johanerzburg (opet vanzemaljci), Atlantu (zombiji), Njujork (isti razlog kao i Pariz).

Željni ste avanture?

Ne mogu sebi da dozvolim da odbijem baš sve poslove. Naša preporuka je Severni pol tj. stanica za istraživanje na Severnom polu i ne izgleda tako loše ako niste zimogrožljivi. Do skoro je postojao oglas za mesto IT stručnjaka upravo za rad na Severnom polu u istraživačkoj stanici. Šta na Severnom polu može da pođe naopako? Jeste hladno, ali osim snega i polarnih medveda nema ama baš ničega... Ili...

Dobrodošli!

Ako ste tek na početku karijere a dobijete ovakve ponude za posao, možda je bolje da ih prihvatite. Mišici vam nisu još uvek atrofirali od sedenja, mladi ste i još uvek možete dugo i brzo da trčite. Ako preživite, kompezacija je fina suma novca da nikad ne ispričate šta se desilo. Onda pravac tropsko ostrvo, čujemo da se otvara novi tematski park. Samo za bogatu klijentelu.

 

Inspiracija- izvori:

http://cdn3.lebonbon.fr/wp-content/uploads/2012/12/paris-apocalypse-le-bonbon-paris.jpg

http://www.toonaripost.com/wp-content/themes/Yen/timthumb.php?src=http://www.toonaripost.com/wp-content/uploads/2012/11/Solution-to-The-Work-Life-Balance-of-Busy-IT-Professionals.jpg&w=580&zc=1

http://www.welovemoviesmorethanyou.com/wp-content/uploads/2013/01/118020872_snowman_363628b-300x200.jpg

http://pmcdeadline2.files.wordpress.com/2013/01/jurassicpark__130111230212.jpg

http://timeentertainment.files.wordpress.com/2011/08/05_top10killeranimalmovies.jpg?w=480&h=320&crop=1

http://static-www.ec.popcap.com//www.popcap.com/sites/all/themes/popcap_2012/games/plants_vs_zombies/screenshots/pvz3.jpg

http://www.toonaripost.com/wp-content/themes/Yen/timthumb.php?src=http://www.toonaripost.com/wp-content/uploads/2012/11/Solution-to-The-Work-Life-Balance-of-Busy-IT-Professionals.jpg&w=580&zc=1

Aktuelan: