A šta vi mislite o sebi?

Interesantno je da se ceo naš život vrti oko slike koju imamo o sebi. Naše društvo, partner, način na koji se drugi ponašaju prema nama... Sve zavisi od toga koliku vrednost sebi pripisujemo. Ne dobijemo uvek ono što želimo, ali uvek dobijemo ono što mislimo da zaslužujemo.

Sliku o sebi izgradili ste tokom života, slušajući roditelje, nastavnike, prijatelje, prolazeći kroz mnoge događaje i razne faze života. Neka mišljenja su se ustalila, kao reakcija ljudi na vaše ponašanje.

Smatrate li da ste jaki, hrabri, tvrdoglavi? Izaberite dobro jer ono što vi mislite o sebi – to će ceo svet misliti o vama.

Većina nas se fokusira na ono što ne valja i na ono što nam nedostaje. A s obzirom na to da ono na šta se fokusiramo raste - bilo bi poželjno da budemo veoma svesni svojih kvaliteta.

Ono kako vidite sebe utiče na to kako se ponašate. Zašto ne izgraditi najbolju moguću sliku?

Zašto ne biste na papir zapisali sve ono što volite kod sebe, sve vaše dobre osobine? Spisku možete dodati i sve ono na šta ste ponosni, sve lepe stvari koje ste uradili za druge i sve ono što ste u životu postigli.  Na taj način će se vaše dominantne misli vrteti oko vaše vrednosti i vaš osećaj o samom sebi će biti osnažen.

Samokritiku zamenite pohvalama, postanite svesni svojih kvaliteta. Veoma je važno ceniti sebe, jer od toga zavisi celokupna sreća našeg života.

Uostalom, šta god da mislite da vam fali, prihvatite da je svako od nas savršen na svoj način. Volite sebe, zadovoljstvo je zarazno. Svako od nas ima svoj talenat, svakom je dat drugačiji dar. Osoba koja bi vama savršeno odgovarala traži baš ono što vi možete da pružite.

 

Inspiracija – izvori:

http://cbsnews1.cbsistatic.com/hub/i/r/2011/08/31/2bef813f-2100-11e3-9283-005056850598/thumbnail/620x350/3e7b7cb2d527e4d3142f99d452e0be1a/questioning_iStock_00001574.jpg

http://i.imgur.com/UzY3djs.jpg

Aktuelan: