5 bizarnih zelenih proizvoda

Ekološki izumi su revolucionizovali način na koji stvaramo energiju, recikliramo otpad i štitimo planetu. Da nije bilo zelenih inovacija ne bismo imali solarne panele, turbine ili hibridne automobile. Međutim, nisu svi napreci uobičajeni kao auto na električnu energiju. Predstavićemo vam 5 zelenih proizvoda koji su definitvno čudni.

1. Lampa koja radi na krv

Kada se dizajner Majk Tompson zapitao šta bi bilo kada bi struja koštala direktno pojedinca izmislio je lampu koja radi na krv. Ovoj lampi za jednokratnu upotrebu potrebna je kapljica krvi da bi se aktivirala – lična žrtva koja će vas stvarno naterati da se zapitate. Tajni sastojak lampe je luminol, hemikalija koju koriste forenzičari da bi pronašli tragove krvi. Luminol svetli plavom bojom kada reaguje sa gvožđem u krvi.

Ova lampa definitivno može biti korisna u određenim situacijama,

2. Bodljikava zavesa za tuširanje

Autorka ove zavese hoće da vam pošalje jasnu poruku: „Isključite vodu inače...“ Elizabet je dizajnirala dve zavese na naduvavanje kao deo svog projekta „Moja zavesa za tuširanje je zeleni ratnik“. Jedna zavesa polako narasta da bi vas zarobila u plastici, a na drugoj zavesi rastu bodlje koje vas teraju iz kade. Ovaj inovativni i pomalo uznemiravajući projekat vam definitivno neće dozvoliti da trošite previše vode. Zaboravite na tuširanje dok ne potrošite svu vodu iz bojlera.

3. Mašina za pravljenje toalet papira

U vašoj kancelariji više niko neće bacati papir uz pomoć mašine Bela koza kompanije Orijental. Ova mašina pretvara običan beli papir za štampače u toalet papir u roku od 30 minuta. Sve što treba da uradite je da ubacite oko 40 papira u mašinu i za pola sata ćete imati rolnu toalet papira. Mašina seče papir, potapa ga u vodu, tanji ga i zatim suši i namotava na rolnu. Orijental kaže da je cena jedne rolne oko 12 centi. Ostaje samo pitanje gde u kancelariji imate mesta za mašinu od dva metra.

4. Solarni bikini

Kada nosite solarni bikini možete da provedete ceo dan na plaži slušajući omiljenu muziku, a da vam se iPod ne isprazni. Endrju Šnajder je dizajnirao ovaj kupaći koristeći fotonaponske panele i USB konekciju, kao deo studentskog projekta na Univerzitetu u Njujorku. Kaže da je muška verzija solarnog bikinija u pripremi.

5. Ekološke bombe

Eksplozivi koji se trenutno koriste u vojne i industrijske svrhe oslobađaju otrovne gasove koji mogu da zagade okolinu nakon detonacije. Da bi rešili ovaj problem, nemački naučnici su odlučili da se pozabave ekološkim rešenjima. Korišćenjem tetrazola, materijala koji energiju dobijaju od azota umesto ugljenika, napravili su dve bombe: HBT i G2ZT. Verovatnoća da će ove bombe slučajno eksplodirati je mnoga manja nego za obične bombe, a i imaju manje nusprodukata. Naravno, lakše bi bilo da samo ne bacamo nijednu bombu, ali uvek treba čestitati onima koji se brinu za životnu sredniu.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/photos/15-bizarre-green-inventions

 

Aktuelan: