5 u 1 (moderno stopiranje)

Nekoliko studenata FON-a osmislilo je moderan način putovanja . Naime, više nego kreativni, napravili su sajt na kome možete podeliti troškove putovanja sa osobama koje putuju u istom pravcu kao i vi.  Platforma koja ovo nudi zove se Studrive i možete je koristiti preko sajta http://www.studrive.com/rs ili www.5u1.rs.

“Studrive čini vožnju zabavnom povezivanjem vozača sa jedne strane i putnika sa druge.”

Da malo pojasnimo o čemu se zapravo radi.

Ukoliko planirate da putujete negde svojim automobilom, a ne želite da putujete sami ili želite da podelite troškove za gorivo i slično na jednostavan način prijavljujete svoje putovanje i čekate da vam odgovore zainteresovani putnici.

Ukoliko ste putnik i želite da jeftino i komforno putujete na određenu destinaciju pronađete vožnju koja vam odgovara, kliknete na dugme rezerviši i u roku od 24h, vozač će vam odgovoriti da li prihvata vas kao saputnika.

Uplate se vrše na licu mesta prilikom upoznavanja sa putnikom ili vozačem. Cenu vozač odrećuje kreiranjem putovanja na sajtu i koliko smo mogli da primetimo cene su više nego povoljne. Ne morate određen deo novca uplaćivati sajtu i slično. Platforma je potpuno besplatna.

Kada prvi put pristupite sajtu neophodno je da se ulogujete preko facebook-a kako bi na neki način potvrdili svoj identitet. Autori sajta tvrde da na taj način regulišu moguće zloupotrebe. Međutim svi smo suočeni sa velikim brojem lažnih profila na društvenim mrežama tako da vam ipak preporučujemo oprez i predlažemo da se dobro raspitate sa kim putujete što sajt i omogućava.

Nakon što kreirate svoj profil možete pregledati interesovanja drugih putnika i pronaći vozača ili putnika koji vam najviše odgovara. Korisnici imaju priliku da se upoznaju sa muzičkim afinitetima, hobijima i komentarima drugih na profilima korisnika sajta.

Što se tiče bezbednosti sajta autori su se potrudili da što bolje mogu „sakriju“ vaše lične informacije koje uključuju: broj telefona, adrese, pa čak i prezimena.

Kada završite sa vašom vožnjom možete ostaviti komentar sa iskustvima koje ste imali i na taj način ohrabriti druge da pristupe ovakvom neobičnom putovanju.

Sajt je dostupan pored srpskog i na hrvatskom i engleskom jeziku. Postoji mogućnost izbora valute u cilju jednostavnijeg plaćanja. Primetili smo da su autori motivisani da ovaj sajt zaživi i u inostranstvu za šta im ICT časopis drži palčeve.

Čak i da niste planirali neko putovanje savetujemo vam da posetite sajt i vidite ostale mogućnosti koje nudi. Koliko nam god govorili da nas internet i društvene mreže udaljavaju ovo je tipičan dokaz da to nije istina. Ko zna, možda se i odlučite za neko putovanje nakon toga.

 

Izvori-inspiracija:

http://www.studrive.com/rs

Tags: 
Aktuelan: