5 znakova da je vaš Android telefon zaražen

Na svom mobilnom uređaju čuvamo razne podatke i ne bi nam bilo prijatno kada bi ih neko nepoznat i nepozvan delio sa svima ili kada bi oštetio naš budžet. Što su uređaji pametniji čini se da su i virusi snalažljiviji. Očekuje se sve više zloupotreba i još više virusa specijalizovanih za mobilne uređaje.

Ogroman račun za telefon

Prošle godine, SpamSoldier je predstavljen kao prvi mobilni SMS botnet. Dizajniran je specijalno za širenje na druge telefone putem SMS poruka.

Malware koji koristi SMS poruke može da napravi ozbiljan problem na vašem telefonskom računu, a da to ni ne primetite. Može se desiti da se zaražene poruke šalju jednom mesečno ili još ređe kako korisnik ne bi ni primećivao da je njegov račun iz meseca u mesec sve veći. Kontrolisanje računa bi trebalo da postane navika svakog korisnika.

Porasti u prenosu podataka

Većina zlonamernih programa ne želi da samo sedi u vašem telefonu: želi ili podatke sa telefona ili želi da koristi telefon da prenosi podatke na neko drugo mesto. Ova aktivnost može doći u obliku vidljivih promena u vašem prenosu podataka.

Srećom, Android ima neke ugrađene alate da pomognu upravljanjem podacima. U meniju za podešavanje, odaberite Data Usage i selektujte Wireless & Networks. Tu možete dobiti pregled koliko podataka svaka aplikacija koristi, a možete podesiti limit pritiskom na "set mobile data limit".

Baterija koja suviše kratko traje

Ovo je jedan od simptoma koje je teže primetiti, jer većina mobilnih korisnika svoje pametne telefone maksimalno koristi i navikli su da uvek imaju punjač pri ruci. Međutim, kada se u uređaju nalazi virus baterija se isprazni mnogo brže.

To je zato što malware radi uvek, čineći da vaš uređaj radi duplo. Ako primetite da se  baterija troši mnogo brže od normalnog, pogotovo u kombinaciji sa drugim simptomima navedenim ovde, vaš telefon može obavljati aktivnosti bez vašeg znanja.

Pre nego što pokušate da preuzmete aplikaciju za optimizaciju potrošnje baterije, pokušajte da se setite da li ste nedavno preuzeli bilo kakve neuobičajene aplikacije ili dobili neke sumnjive poruke.

Pogoršavanje rada telefona

Kao i prebrzo pražnjenje baterije, pogoršan rad telefona može biti teško primetiti. Ali, ako postoji neželjeni posetilac, to što je nevidljiv za korisnika ne znači da je nevidljiv za sam uređaj.
Dobar način da se to proveri je ako pogledate koje se aplikacije trenutno izvršavaju. Odabirom opcije Running apps videćete sve pokrenute aplikacije, kao i to koliko RAM-a  koriste. Takođe ćete videti količinu RAM memorije koja vam je na raspolaganju.
Ako uređaj usporava samo zato što imate previše aplikacija, onda možda ipak ne možete okriviti malware.

Prekinuti pozivi i smetnje

Po svojoj prirodi zlonamernih programi nisu uvek dizajnirani da lepo funkcionišu sa ostalim funkcijama telefona. Prekidanje poziva ili čudne smetnje tokom razgovora mogu otkriti postojanje zlonamernih programa. Naravno, mnogi drugi faktori mogu izazvati prekid ili smetnje u razgovoru. Vaša lokacija, problemi sa vašim mobilnim operaterom, pa čak i vreme može uticati na kvalitet veze.

Šta dalje?

Ako vidite sve ili neke od ovih simptoma na vašem telefonu, nadamo se da  se mogu objasniti ljudskom greškom, starošću aparata ili faktorima okoline. Ako to nije slučaj, verovatno je vreme za preuzimanje bezbednosnog softvera.

Vredi napomenuti da će mnoga mobilna bezbednosna rešenja, kao što su Kaspersky Mobile Security za Android, skenirati aplikacije dok se one pruzimaju, sprečavajući potencijalno naseljavanje virusa  u vaš telefon.

Većina virusa može da se očisti u sekundi, a korisnik može da vrati  rezervne kopije svojih podataka. To je, naravno, pod pretpostavkom da je primetio infekciju.

 

Inspiracija – izvori:

http://securitywatch.pcmag.com/mobile-security/309980-five-signs-your-android-device-is-infected-with-malware

Tags: 
Aktuelan: