6 najpopularnijih trendova za bankarstvo 2017.

Promene su neminovne u bankarstvu i od početka ove godine jedina diskusija izgleda da će biti šta će da pokreće te promene. Tokom 2017. godine, šta će najviše da promeni bankarstvo? Glas će biti ekranu [na dodir] ono što je ekran za tastaturu: smetnja. U 2016. godini 95% sveta živelo je na teritoriji pokrivenoj signalom mobilne mreže i po prvi put u istoriji, pretraživanje preko mobilnog telefona je preteklo pretraživanje preko računara, sa proporcionalnim rastom u kupovini preko mobilnog telefona. Ako postoji neka oblast koja će izgledati kao bure baruta u 2017. to je zakonodavstvo. Američka Siti banka je objavila video kako radi koncept hologramske radne stanice. Ukratko, finansijske institucije bi trebalo da se udruže sa inženjerima i programerima veštačke inteligencije. 

  1. Glasovna trgovina/glasovno plaćanje preko Interneta stvari (Internet of Things), pametne kuće/pametni automobili: Koja je uloga banaka?

Glas će biti ekranu [na dodir] ono što je ekran za tastaturu: smetnja. I ne samo u bankarstvu. Na Sajmu potrošačke elektronike [u januaru ove godine u Las Vegasu, SAD] Sendi Lobenstajn, potpredsednik Tojote za strategiju povezivanja i planiranje proizvoda, predvideo je da će glasovni asistenti postati trend u automobilskoj industriji, dok će plaćanje glasom iz vozila takođe uzeti zamaha. Uzimajući postojeću postavku „automobila koji pričaju“ – Nisan (Nissan) i Be-em-ve (BMW) sa Kortanom (Cortana) ili Hjundai (Hyundai) sa Gugl Houm (Google Home), između ostalih – ova perspektiva nije daleko van domašaja.
Iz automobila prelazimo u kuhinju: Masterkard (Mastercard) i Samsung (Samsung), kao i Amazon (Amazon) i el-dži (LG), su zajednički razvili nove dodatke pametnim frižiderima, dozvoljavajući korisnicima da naručuju i plaćaju svoje namirnice putem glasa.

Čak i hoteli Las Vegasa „uskaču u voz“ sa glasovnom revolucijom. Ali, šta je bankama činiti?
Treba da shvate šta glasovne komande znače za bankarstvo i finansijske tehnologije. Kapital Uan (Capital One), na primer, je već počeo testiranje aplikacija i sa Kortanom i sa [Amazon] Aleksom (Alexa). Ostale finansijske institucije, kao što su Banka SAD (US Bank) i Asocijacija za sjedinjene automobilske usluge (USAA), traže glasovne tehnologije kao dodatni nivo sigurnosti. Kakvegod upotrebe budu i kakogod se asistent zvao, moć glasa u bankarstvu neće biti zanemaren ove godine.

  1. Nastavak unapređenja mobilnog bankarstva

Ovo će verovatno biti trend sve dok god stara garda bankarstva (od papirnih čekova do pametnih kartica sa čipom) ne ode na večni počinak – a tada će biti zamenjeni stvarima koje nosimo – ali mobilni nastavlja da prodire širom sveta, posebno kad nastupa zajedno sa globalnim prilagođavanjem tradicionalnog bankarstva. Ovo znači da je i dalje trend i da je od sve većeg značaja za one finansijske institucije koje žele da održe korak sa zahtevima klijenata. U 2016. godini 95% sveta živelo je na teritoriji pokrivenoj signalom mobilne mreže (istina, ovo nije isto kao i posedovanje pametnog telefona) i po prvi put u istoriji, pretraživanje preko mobilnog telefona je preteklo pretraživanje preko računara, sa proporcionalnim rastom u kupovini preko mobilnog telefona. Dakle, šta to znači za bankarstvo u 2017. godini? Da li klijenti banaka mogu da plaćaju, kupuju, šalju novac i štede preko mobilnog telefona? Ako ne – bilo bi dobro to brzo popraviti. 86% milenijalaca već koristi mobilno bankarstvo, pa ni ostale generacije nisu daleko iza.

  1. Opšti metež u zakonodavstvu: PSD2*, Tramp i još toga

Ako postoji neka oblast koja će izgledati kao bure baruta u 2017. to je zakonodavstvo: od pripreme Evropskih institucija za PSD2 do potencijalnog kraja Dod-Franka (Dodd-Frank) [Reforma Vol Strita (Wall Street) i akt o zaštiti potrošača], zakonodavne promene imaju potencijal da trenutnu finansijsku sliku izmene do neprepoznatljivosti. Rezultati zakonodavnog kovitlanja pokrenuti događajima kao što su Bregzit (Brexit) [najavljeni izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije] i izbor Donalda Trampa za predsednika SAD će se primetiti ove godine. Dok Direktiva PSD2 neće biti primenjena do sledeće godine, njen uticaj na to kako banke i finansijske tehnologije moraju da tretiraju podatke o klijentima će odjekivati finansijskom industrijom godinama, čak iako banke izvuku najbolje iz ovoga. Klijenti su sve manje tolerantni na to kako su njihovi podaci izlazili u javnost u 2016. godini, a to će se samo nastaviti u ovoj, pa će način na koji finansijski svet bira da tretira podatke biti sve važniji i važniji. Drugim rečima, treba unapređivati i pravno i IT odeljenje tokom ove godine – 2017. će biti godina ogromnih zakonodavnih promena.
*PSD2 – Revidirana Direktiva o platnom prometu Evropske unije

  1. Finansije u virtuelnoj realnosti

Američka Siti (Citi) banka je objavila video kako radi koncept hologramske radne stanice:

Siti banka prikazuje kako tehnologija virtuelne realnosti može da se primeni u bankarstvu, i pogotovo u prezentovanju podataka korisnicima u dinamičnom 3D prikazu.
Slično, poljska start-ap kompanija Komarč (Comarch) prikazala je svoju aplikaciju za investicije u virtuelnoj realnosti prošle godine. Virtuelna realnost pruža mogućnost personalizovanih redakcija, sastanaka sa savetnicima i pregleda ulaganja.

  1. Veštačka inteligencija i Mašinsko učenje (Machine learning)

Od procene rizika do pametnih prodaja i četbotova (chatbot) [programa koji simuliraju osobe sa kojima se dopisujemo] veštačka inteligencija i mašinsko učenje su već (ili bi trebalo da budu) srž na putu bankarskih inovacija. Četbotovi i virtuelni asistenti su pametniji svakog dana i dok se neke banke odlučuju za partnere u cilju razvijanja tehnologije, drugi se odlučuju da razvijaju svoje botove. Sa Fejsbukovim (Facebook) otvaranjem platforme za razvoj za programere četbotova, sada je vreme za malo rada sa veštačkom inteligencijom kod kuće. Ukratko, finansijske institucije bi trebalo da se udruže sa inženjerima i programerima veštačke inteligencije.

  1. Blokčejn** (Blockchain): Iz laboratorije na svetlost dana

Neće ni Blokčejn nigde: u 2017. godini ćemo da vidimo Blokčejn svuda (a da ipak ne potrošimo ni jedan bitkoin), od uštede miliona bankama na hartijama od vrednosti, preko a transfera novca do e-trgovine. 2017. možda neće biti godina u kojoj će sve biti na Blokčejnu, ali će sigurno biti godina u kojoj ćemo načiniti prve korake od koncepta do finansijskog sveta.

**Blokčejn je javni registar svih bitkoin (bitcoin) transakcija

 

 

Izvor: http://bankinnovation.net/2017/01/6-hottest-trends-for-banking-2017/

Tags: 
Aktuelan: