6 najtežih odluka u igricama

Igrice su pune različitih odluka koje možete doneti i koje mogu, ali ne moraju, uticati na krajnji ishod radnje. Nekad su to stvari koje nikako ne utiču na ostatak priče (ili vam se tako bar čini) i pitanje je samo vašeg karaktera (recimo da li ćete ubiti devojčice u Bioshock-u), a nekad je to najbitnija odluka koju možete doneti u toj igri (recimo kraj Mass Effect-a).

 

Mi vam predstavljamo 6 odluka koje su svakako jedne od najtežih koje su gejmeri širom sveta doneli. Imajte na umu da ovaj članak sadrži spojlere.

  1. Kejdan ili Ešli?

Mass Effect

Mass Effect serijal se podjednako tiče najrazličitijih izbora koliko i zavođenja svih kompatibilnih članova posade. Ali još u prvom delu igre nije vam bilo jasno koliko su te odluke bitne ili koliko su njihove posledice trajne dok nismo bili prisiljeni da biramo između dva najvažnija člana Šepardove posade: Kejdana i Ešli.

Razlozi za odabir jednog člana posade na Virmajru su različiti: strateški značaj jedno od njih dvoje, ona je rasista, on je dosadan ili ste već odabrali jedno za svog partnera. Kako god bilo, sigurno ste bili šokirani što ste morali da napravite izbor između dva ključna lika u ovom delu igrice.

  1. Da li da unapredite neuro čip?

Deus Ex: Human Revolution

U toku igrice Deus Ex: Human Revolution ljudi sa posebnim sposobnostima se susreću sa čudnim poteškoćama. Kažu vam da je problem u perifernom nervnom interfejsu i da možete da unapredite čip i vaši problemi će nestati. Ova odluka je posebno teška za naš mentalitet jer je unapređenje čipa potpuno besplatno.

Pitanje je da li je dobra ideja da dozvolite da vam stavljaju ko zna šta u glavu samo zato što je besplatno (priznajemo, rešiće vam problem sa bagovima tokom igrice)? Na kraju se ispostavi da nije, pošto će vam boss isključiti sve unapređene sposobnosti baš pred konačnu bitku, koja je ionako dovoljno teška. Ali bilo je besplatno!

  1. Da li da odsečete ruku?

The Walking Dead

U prvoj sezoni igrice The Walking Dead vas ujede zombi i morate da odlučite da li da pustite da vam odseku ruku. Ako pristanete možda vam se infekcija neće proširiti i bićete spašeni. Takođe će vam drastično opasti šanse da preživite zbog gubitka krvi, rizika od infekcije i činjenice da imate samo jednu ruku. Pritom morate da zaštitite malu devojčicu.

Na kraju ova odluka neće preterano uticati na ostatak priče, ali je i dalje jedna od najbolnijih odluka koje morate da donesete.

  1. Ljubav, žrtva ili bogatstvo?

Fable 2

Na kraju igre Fable 2 može vam se ispuniti jedna želja, ali je na vama da odaberete koja od tri ponuđene. Možete da odaberete da se žrtvujete i vratite u život hiljade nevinih koji su umrli tokom izgradnje kule zla, možete izbarati ljubav da biste vratili u život svoju porodicu i psa koje je malo pre toga ubilo pomenuto zlo ili možete izabrati bogatstvo, koje stvarno ne moramo da objašnjavamo – to je velika gomila zlatnika.

Opet, za naš mentalitet najteže pada smrt psa, koga sad možete dobiti nazad, ali nas privlači i gomila zlatnika, za koje možete kupiti zamak, sluge i 5 rasnih pasa da sve to čuvaju.

  1. Da li da spasite preživele ili uništite farme?

Fallout: New Vegas

Vault 34 – Radijacija zagađuje obližnje farme i glad se širi zbog uništenih useva. Međutim, u jednom delu do kog ne možete da dođete otkrivate grupu preživelih. Možete da isključite reaktor i spasite farme ili da prepustite kontrolu zarobljenim ljudima da bi mogli da pobegnu i osigurate da će neko umreti od gladi. U Fallout igrici biste inače znali šta da uradite po tome da li ćete dobiti ili izgubiti karmu, ali ovde niti dobijate niti gubite išta, osim osećaja krivice.

  1. Da li da spasite ili poštedite saskvoča?

Red Dead Redemption: Undead Nightmare

U Red Dead Redemption-u vas jedan redneck zamoli da pobijete saskvoče, pošto su zli i jedu bebe – naizgled lak izbor. Uostalom, zašto ne biste verovali nekome ko vam tim posebnim akcentom kaže da je nešto čisto zlo? Nakon nekog vremena, kada potamanite sve saskvoče koje možete na nađete, dolazite do poslednjeg primerka, otprilike u isto vreme kada dođete do zaključka da je možda trebalo da bolje razmislite pre nego što ste pripucali.

Saznajete da je dijeta saskvoča više vegetarijanska, kao i da ste ovom saskvoču pobili celu porodicu, kao i celu vrstu i da više nema zbog čega da živi. Vaš izbor se sada svodi na to da li da mu prekratite muke i dovršite istrebljenje saskvoča, kao što vas je i zamolio, ili da mu poštedite život. U svakom slučaju će vas odluka proganjati.

 

Inspiracija – izvori:

https://www.youtube.com/watch?v=_xtAuo-kSFs

http://static.gamesradar.com/images/mb/GamesRadar/us/Features/2011/04/Choices/f2choice--article_image.jpg

http://media.pcgamer.com/files/2012/03/kaidan-me1-dead.jpg

http://i.stack.imgur.com/sUUp7.jpg

http://verbalspew.files.wordpress.com/2013/10/twdep5-saw.jpg

http://static.gamesradar.com/images/mb/GamesRadar/us/Features/2011/04/Choices/f2dog--article_image.jpg

http://static-4.nexusmods.com/15/mods/130/images/35855-1-1288375896.png

http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20101122161140/reddeadredemption/images/d/d2/Rdr_weeping_sasquatch.jpg

Aktuelan: