6 stvari koje ne smete da radite ako želite da vaš sajt uspe

Većina nas se tek upoznaje sa čarima veb dizajna i ne možemo se pohvaliti sa nekim velikim iskustvom. Naravno, iskustvo se stiče godinama i radom. Veliku podršku daje nam i ogromna Internet zajednica koja nam pomaže da lakše savladamo probleme, zato smo pripremili za vas 6 stvari koje nikako ne smete da stavite na svoj sajt.

U svetu veb dizajna postoje neki detalji koji mogu da privuku korisnike, ali isto tako i da ih odbiju. Ako niste dovoljno stručni može vam se desiti da neke bitne stvari ne dodate na svoj sajt. Postoje i stvari koje veb dizajneri često dodaju da bi privukli korisnike, a efekat je suprotan.

Neke sitne greške mogu da utiču na to da izgubite veliki broj posetilaca. Ako želite da napredujete u svetu veb dizajna evo nekih 6 stvari na koje morate obratiti pažnju. Potrudite se da ovakve greške nikada ne napravite

1.Nemate logo

Vaš logo je najveći pribor za pravljenje brenda. Ako ga imate onda postajete prepoznatljivi, razlikujete se od drugih sajtova tj. imate nešto jedinstveno. Korisnici Interneta možda neće specijalno primećivati vaš logo ali ćete postići mnogo. Oni više veruju sajtu koji ga poseduje. Sve što radite jača vaš brend. Tako da je stavljanje vašeg logoa u neki ugao na vrhu sajta ključno.

Potrudite se da logo nije preveliki, bitno je da ne privlači mnogo pažnje. Businessweek kaže da za logo koristite uglaste fontove. Postoje i istraživanja koja dokazuju kako ljudi reaguju na logo. Došlo se do zaključka da korisnici burno reaguju ako se logo promeni, zato trudite se da ga ne menjate.

2.Preterujete sa tekstom

Verovatno je ovo prvo pravilo veb dizajna. Korisnici Interneta jednostavno ne vole mnogo teksta na sajtu. Oni će napustiti stranicu ako je natrpana tekstom. Ako imate puno sadržaja, nikako nemojte da stavljate sve na jednu stranu. Podelite sadržaj po stranama, dodajte više stranica ili ne prikazujte sve na jednoj strani već koristite straničenje (podelite sadržaj po stranama sa brojevima). Takođe, jako je bitno da vaš tekst bude “lak za čitanje”. To ćete napraviti pomoću odeljaka, listi i naslova.

3.Nemate opcije pretrage

Vaš sajt treba da bude jednostavan za korišćenje. Najbolji način da korisnici lako mogu da nađu ono što ih zanima je korišćenje pretrage. Najlakši način za ovo ponudio je Google. Možete dodati njihovu pretragu na vašu stranicu i ona će pretraživati samo vaš sajt. Odeljak sa pretragom će pokazati korisnicima da mogu da koriste ključne reči i tako nađu baš ono što žele na vašem sajtu. Korisnici Interneta su nestrpljivi i možda ćete ih iznervirati ako ne mogu lako da nađu ono što ih zanima.

4.Koristite previše boja

Jako je bitno da ne preterujete sa bojama. Mi vam preporučujemo sajt: http://www.colorhexa.com. Na ovom sajtu dovoljno je da unesete boju koju bi želeli da koristite i dobićete veliki broj boja koje “se slažu” uz vašu. Videćete i da to nije paleta od 100 boja već samo 3,4 boje koje biste još mogli da koristite.

Ramislite samo o najposećenijim sajtovima: Google, Facebook, Twitter, Wikipedia. Oni nemaju mnogo boja, samo nekoliko. Takođe koriste jednostavne fontove. Najposećeniji sajtovi ne privlače previše pažnje, dobri su za ono čemu služe i svoj dizajn su napravili tako da ne odvraćaju korisnike ni u jednom slučaju.

Potrudite se i da tekst ne bude težak za čitanje tako što ćete uklopiti boju pozadine i boju teksta.

5.Ne povezujete sadržaje sajta

Na svakoj stranici vašeg sajta mora postojati link ka početnoj stranici. Dobar način je i da na vrh sajta ili sa leve strane stavite linkove ka osnovnim stranicama sajta. Kao što pretraga pomaže korisnicima da nađu ono što ih zanima, pomažu i linkovi ka glavnom sadržaju sajta.

Ako pravite blog, bilo bi dobro da postoje i linkovi ka novim sadržajima, naravno oni ne bi trebalo da budu u istom delu sa glavnim stranicama sajta.

Ne treba preterivati sa linkovima, koristite samo najbitnije. Pored toga, nikako nemojte za svaki deo sadržaja da stavljate link u glavni meni. Ni jedan meni ne treba da bude ogroman. Koristite podmenije i na taj način rešite problem.

6.Previše koristite fleš sadržaje

Kao što vaš sajt ne treba da bude šaren, ne treba ni da koristite fleš previše. Znamo da je on zanimljiv, da je dinamičan, ali kada zateknete, kao korisnik, sajt koji sa svih strana ima fleš elemente, ubrzo ćete napustiti stranicu jer vas previše dinamičnog sadržaja zamara.

Fleš sajtovi su bili popularni pre nekoliko godina ali nisu se dugo zadržali iz mnogih razloga: sporo se učitavaju, često se dešava da vam se ne učita ceo sadržaj i retko kad možete da otvorite link u drugom “tabu”. Nekoliko elemenata fleša neće uništiti sajt, ali nemojte da preterujete.

Možda vam se čini da ste sve ove stvari već znali ali pogledajte neke vaše stare sajtove i ubrzo ćete verovatno naići na bar jednu grešku.

Imajte ovih šest stvari na umu kada pravite sajt i nećete mnogo grešiti u izradi. Primetićete da imate više korisnika i zapamtite da je manje stvari ponekad bolje ako želite da korisnici imaju dobro iskustvo kada posete vašu stranicu.

Inspiracija-izvor: 

http://www.paulolyslager.com
http://www.colorhexa.com

Tags: 
Aktuelan: