7 korisnih prečica sa tastature

Prečice na tastaturi mogu u velikoj meri povećati vašu produktivnost na računaru , iako istraživanja pokazuju da ih ljudi ne koriste često, verovatno jer smatraju da su teške za učenje i pamćenje. Mi ćemo vam predstaviti neke od najkorisnijih prečica na tastaturi koje su specifične za pretraživanje Interneta. 

1.  SpaceBar i Shift+Space Bar
Prelistavajte veb stranu  brže pomoću Space-a tako što prelazite sa strane na stranu, a listajte unazad pomoću Shift+Space prečice. Taster Shift često poništava prečice na tastaturi. Eksperimentišite sa njim.

2. Tab i Shift+Tab
Korišćenjem Tab tastera možete skočiti sa jednog polja za unos na drugo ili sa jednog teksta na sledeći i ići unazad držeći Shift i Tab u isto vreme. Ova prečica je naročito korisno prilikom popunjavanja dugih onlajn formulara.

3. F5 (Windows) ili Cmd+R (Mac)
Osvežite stranicu sa F5 na Windows-u ili pritiskom Command+R na Mac-u. Korisno ako želite brzo da osvežite veb stranu.

4. Ctrl/Cmd+F
Pronađite određene reči na veb stranici pritiskom Control+F na Windows-u ili Command+F na Mac-u upisivanjem reči u polje za tekst. Recimo, kada na stranici Vikipedije koja sadrži listu predsednika Sjedinjenih Američkih Država želite da pronađete informacije o Džimiju Karteru samo pritisnite Ctrl+F i ukucajte "Karter".  Pokazaće vam se koliko puta se ta reč pojavljuje na toj stranici i na kojim mestima.

5.  Ctrl/Cmd+T
Otvorite novu karticu u pretraživaču pomoću Control+T ili Command+T za Mac. U nekim pretraživačima možete da pritisnete Control ili Command+Shift+T da biste otvorili najskorije zatvorenu karticu, što je zgodno kada zatvorite karticu slučajno.
6.  Ctrl/Cmd+W
Zatvorite pretraživač brzo pomoću Control+W ili Command+W. To je korisno kada je potrebno da se brzo nešto skloni sa ekrana.

7. Ctrl/Cmd+P
Korisna prečica ako želite da štampate sadržaj sa veb stranice, koja obuhvata štampanje i čuvanje u PDF-u. To uradite pomoću Control+P ili Command+P. Kada kupujete onlajn ne morate da brinete da li ćete dobiti e-mail potvrdu ili rezervaciju. Iskoristite Control+P da sačuvate sadržaj veb strane u PDF formatu.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2420115,00.asp

Tags: 
Aktuelan: