90 godina od prvog emitovanja radio programa

U zgradi Radio Beograda svečano je otvorena izložba PTT muzeja pod nazivom "Talasi kulture, društvo napretka". Izložba je otvorena povodom 90 godina od prvog emitovanja radio programa u Srbiji.

Izložba je otvorena tačno u 19 časova, kada su na ovaj dan pre devedeset godina iz Beograda otišli prvi zvuci u etar.

Na izložbi ćete biti u prilici da vidite radio-aparate kako domaće proizvodnje tako i strane koji datiraju još od prve polovine 20-tog veka. Pored toga zainteresovani mogu videti kako je tekao razvoj razvoj radiofonije i nastanak  Radio Beograda.

Duž Svetogorske ulice postavljene su fotografije velikog formata koje prate tok razvoja radiofonije tako da, ukoliko se kojim slučajem nađete u ovoj ulici, a nemate slobodnog vremena da posetite izložbu, obavezno pogledajte ove fotografije.

Radio Beograd je među najstarijim elektronskim medijima u Evropi. Prvi put se oglasio iz radio-telegrafske stanice u Rakovici 1. oktobra 1924. godine pod odobrenjem Ministarstva pošta i telegrafa. Radio Pariz počeo je sa radom samo šest meseci ranije, a istog dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio i Radio Beč.

Razgovor sa glavnim i odgovornim urednikom Radio Beograda 1 Đorđem Vlajićem ovim povodom možete poslušati ovde. Radio Beograd će povodom godišnjice uvesti i znatne programske inovacije.

Najveći značaj za emitovanje prvog radio signala svakako je imala Pošta koja je ujedno zaslužna i za otvaranje naše škole. Ona je svoj doprinos dala poslavši svoje inženjere, neophodnu tehničko-tehnološku i logističku osnovu, pa čak i prvog spikera.

Interesantno je da su se građani prijavljivali za svoje radio aparate u poštama popunjavajući određene obrasce. Još interesantnije je da je najmanji broj zainteresovanih bio među studentima.

Plaćala se pretplata za slušanje radio programa i odgovarajuće takse, a postojale su i komisije za otkrivanje nelegalnog slušanja.

Sve ovo ali i mnogo više možete videti na samoj izložbi.

 

Inspiracija- izvori:

http://www.radiobeograd.rs/

http://www.pttmuzej.rs/

http://www.rts.rs/

http://www.telegraf.rs

 

Aktuelan: