Android – iPhone 5:0

Pogledajte listu stvari koje Android korisnici mogu uraditi, a iOS korisnici ne mogu. Sigurni smo da ova lista ne uključuje sve stvari u potpunosti, ali vam daje dobru ideju o tome šta možete da uradite s Android-om. 

Tastatura

Ako vam se ne dopada tastatura na vašem iPhone-u, tu ne моžete ništa. Android, s druge strane, je napravljen da omogući korisnicima da biraju između različitih instaliranih tastatura, od vrlo napredne  podrazumevane do Swype i SwiftKey. Ovo vam omogućava  i druge  mehanizm ekucanja (tapping versus swiping).

Početni ekran

Početni ekran iPhone-a je jedna od najlegendarnijih karakteristika iOS platform. Naime početni ekran čine velike ikone 4x4 (4x5 na iPhone-u 5) i 4 dugmeta koji se nalaze u traci na dnu ekrana, preko kojih se najčešće pristupa aplikacijama. Osim promene pozadine i preuređivanja ikonica, ne postoji ništa što iPhone korisnici mogu da urade kako bi promenili izgled. Ne možete pomeriti ikonicu s vrha ekrana do dna, sve ikonice će se poređati u redovima. Jedino što možete uraditi je da premestite svoje ikonice na drugu stranicu.

Dodaci

Android ima još jedanu sjajnu funkciju koja u potpunosti nedostaje u iOS-u – Widgete (dodatke).  Ovi zapanjujući alati se mogu postaviti na početni ekran i omogućavaju brz pristup funkcijama povezanih aplikacija. Na primer, Wunderlist widget će prikazati spisak obaveza (to-do list), NYT dodatak može se konfigurirati da bi pokazao najnovije vesti, a vremenski dodaci mogu pokazati prognozu za vašu lokaciju.

Launcher-i

 

Sa Android-om možete instalirati dodatne launcher-e i izabrati jedan koji želite. Svaki launcher nudi različite funkcionalnosti, kao što su teme i mogućnost da se doda još stranica za početni ekran. Sa iOS-om je ovo nemoguće jer Apple želi da svi koriste isti launcher.

Pozadine

Android obuhvata neke kreativne funkcije  pozadine kako bi vaš telefon lepše igledao. Svaki put kada postavite novu sliku kao pozadinu, možete odabrati kako je želite smanjiti, kao i da li bi trebalo da se slika skroluje  ili ne. Kada je postavljeno da se skroluje, pozadina se pomera levo i desno pri prebacivanju strana na vašem početnom ekranu. Osim toga, Android takođe nudi korišćenje animirane pozadine. Neke animirane pozadine rade same, dok druge reaguju na dodir korisnika. Mogu biti vrlo zabavne i to obično s minimalnom potrošnjom  baterije.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.makeuseof.com/tag/icant-5-things-android-users-take-for-granted-and-iphone-users-just-cant-do-si/

http://static.hometheaterforum.com/imgrepo/c/c2/c233946b_android-v-iphone.jpeg

Tags: 
Aktuelan: