Baterija koja se puni za 20 sekundi

Ejša Kare (Eesha Khare), 18-godišnja maturantkinja iz Kalifornije, napravila je neverovatan izum koji će zauvek promeniti budućnost punjenja mobilnih telefona i drugih baterija.

Naime, ona je izumela bateriju koja u sebi sadrži mali superkondenzator i omogućava brži prenos elektriciteta u odnosu na prosečnu bateriju. Na ovaj način, baterija će se maksimalno napuniti za samo 20 do 30 sekundi. Više nećemo morati da punimo telefone svaki dan.

Prilično dobro, zar ne?

Uz ovaj kondenzator, baterija može da se puni 10.000 puta, u odnosu na 1.000, koliki je prosečan broj punjenja sa normalnom baterijom. Upravo zbog svojih karakteristika, neće samo telefoni biti ti čija će baterija trajati duže. Bilo koji uređaj u savremenom svetu koji ima mogućnost korišćenja baterija moći će da se posluži ovim izumom, pa tako i električni automobili.

Za ovaj izum, Ejša je nagrađena na Internacionalnom Intelovom sajmu nauke i inženjerstva (Intel International Science and Engineering Fair). Osvojila je nagradu za mladog naučnika i nagradu od 50.000 dolara.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.nbcnews.com/technology/teens-invention-could-charge-your-phone-20-seconds-1C9977955

 

Aktuelan: