Besplatno obrazovanje na klik od vas

Kako se izdvojiti iz mase kada se nađemo na razgovoru za posao? Samo znanjem i umećem koje smo samostalno sticali, van učionica. Nedostatak vremena i novca više ne mogu da budu razlozi da do dodatnih saznanja ne dođemo. Internet nam omogućava jednu ogromnu bazu besplatnih platformi na kojima možemo naučiti baš sve što nam padne na pamet, od štrikanja, preko sviranja gitare do programiranja. 

Obrazovanje već jako dugo nije privilegija samo više klase i bogatih pojedinaca. Pružena nam je mogućnost da se obrazujemo i svakodnevno radimo na sebi. Međutim, formalno obrazovanje u školskim klupama predstavlja samo jedan delić onoga što možemo da naučimo. To je mesto gde učimo kako se uči (nekad i kako se spava otvorenih očiju), stičemo određene navike, ali problem se javlja u tome što je danas mnogo onih koji u svojim rukama imaju diplomu. Kako se izdvojiti iz mase kada se nađemo na razgovoru za posao? Samo znanjem i umećem koje smo samostalno sticali, van učionica. Nedostatak vremena i novca više ne mogu da budu razlozi da do dodatnih saznanja ne dođemo. Internet nam omogućava jednu ogromnu bazu besplatnih platformi na kojima možemo naučiti baš sve što nam padne na pamet, od štrikanja, preko sviranja gitare do programiranja.

Da, da, Internet služi još nečemu, nije namenjen samo za društvene mreže. U šoku ste? Znam...

Najbolje besplatne platforme pomoću kojih možete nešto novo da naučite, proširite svoja znanja ili pratite izlaganja nekih od najzanimljivijih umova današnjice:

Coursera - obrazovna kompanija koja sarađuje sa najboljim univerzitetima i organizacijama na svetu. Nudi sjajne besplatne online kurseve i veliki je opus znanja koji možete steći. Sigurna sam da svako može pronaći bar jednu oblast koja ga zanima.

Khan Academy - materijali i logovanje su potpuno besplatni, velika baza kurseva iz oblasti matematike, biologije, istorije, programiranja, ekonomije, umetnosti... Takođe, imaju i svoj kanal na youtube-u, gde možete naći jako veliki broj lekcija uz odlična objašnjenja.

TED talks and TED education - sajt koji sam tek nedavno „otkrila“ i kojim sam oduševljena. Radi se o neprofitnoj organizaciji koja je posvećena širenju ideja širom sveta. Spaja ljude iz tri različita sveta: tehnologija, zabava, dizajn. Ovim sjajnim govorima pokrivene su mnogobrojne oblasti uz koje ćete se i nasmejati i dosta naučiti.

AcademicEarth - ogromna kolekcija besplatnih online kurseva najboljih svetskih univerziteta.

Big think - platforma za edukaciju na kojoj ćete se prvo susresti sa rečenicom: „Dare to think bigger!“. I zaista, svaki članak i video bazirani su na razvijanju velike ideje koja „tera“ na akciju.

Codeacademy - naučite kodiranje vežbajući korak po korak uz instrukcije. Sjajno za početnike i jako dobro sve objašnjeno.

EnglishOnline - pruža mogućnost usavršavanja engleskog jezika, zanimljiva platforma i vrlo jednostavna za korišćenje i razumevanje.

Tutoriali.org - velika baza softverskih znanja, sve je potpuno besplatno i bez ikakvog logovanja.

Edukativni blogovi - lično sam oduševljena oblastima koje pokriva ova platforma. Kao što i sam naziv kaže, povezuje različite blogove na temu obrazovanja.

BBC languages - nudi razne kurseve za učenje jezika, dosta je razumljivo, jasno i zanimljivo predstavljeno.

My own business - literatura na temu vođenja sopstvenog biznisa, kao i priče iz ličnog iskustva mnogih poslovođa.

How stuff works - iako je ovaj sajt čudnog naziva, ovde možete pronaći naučno objašnjenje o bukvalno svemu što vas zanima.

Mogućnosti su jako velike, na vama je samo da odlučite šta vas zanima, šta želite i da već sada krenete da proširujete svoja znanja, "zato što znanje pokreće svet"! :)

 

Inspiracija:

http://arhiva.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/radite-na-sebi-ovih-11-sajtova-vam-nudi-super-obrazovanje-besplatno-medu-njima-su-harvard-jejl-i-mit/157117.phtml

http://www.bizlife.rs/preduzetnistvo/80055-top-5-sajtova-za-besplatno-obrazovanje/

http://logoetika.blogspot.rs/2012/12/besplatno-obrazovanje-na-internetu.html

Aktuelan: