Birate li svesnu ili nesvesnu odeću?

Jeste li ikada posmatrali svoju odeću kao predmete koji pričaju priču o vama? Koji ispisuju jednu malu istoriju svega onoga što ste uradili, što jeste? I kakve su vaše priče?

Javna je tajna da mnoge velike kompanije koriste jeftinu radnu snagu i jeftine materijale za svoju proizvodnju i da za rad često upošljavaju decu. Ovakva praksa ne zaobilazi ni tekstilnu i modnu industriju. Brza moda karakteristična je po tome što od procesa proizvodnje, preko modnih revija, do maloprodaje prolazi svega par nedelja. Moda je dostupna, trendovi potrošni, cene niske, a posledica svega toga je i preterana kupovina (da, znate o čemu govorim). Ipak, niske cene na koje nailazimo u izlozima dolaze sa svojom skrivenom cenom. Modna industrija ugrožava životno okruženje na više načina – koriste se fosilna goriva, pesticidi, voda za navodnjavanje, sintetička vlakna... Tu je i etička strana – radnici koji su neretko ugroženi u radnim pogonima.

Čuli ste za termin spora moda? To je termin iza koga stoji ekološka moda koja je već dugo prisutna na našim modnim scenama, ali u poslednjih nekoliko godina postaje sve zanimljivija i glasnija. Modna industrija se okreće zaštiti životne sredine i planete koristeći materijale koji je u manjoj meri ugrožavaju. Društveno odgovorne modne odluke podrazumevaju ređe kupovine, ali kvalitetnijih komada proverenih modnih brendova, uz uštedu novca (zar to nije nešto što svi želimo?). Spora moda, iza koje stoji svesna odeća, propagira proizvodnju na tradicionalan, starinski način, uz ručnu izradu modnih komada i bojenje tkanine prirodnim bojama. Ovakva odeća treba da izrazi identitet kupca koji će kroz nju da ispolji svoju zanimljivu, jedinstvenu ličnost, odeća za koju će se kupac emotivno vezati.

Od čega su izrađeni svesni komadi odeće? Zelenu modu odlikuje upotreba ekoloških materijala – onih koji nastaju pažljivim uzgojem biljaka, za koje nije potrebno utrošiti previše vode i struje. Organski pamuk je biljka koja nije genetski modifikovana, uzgaja se bez upotrebe pesticida i đubriva. Konoplje je biljka koja, takođe, može da bude savršena za izradu odeće, a gaji se bez pesticida i ima koren koji obogaćuje zemlju. Materijali od banbusa postaju gotovo idealni, odlikuju ih antialergijska i antibakterijska svojstva, kao i sposobnost da brzo upijaju tečnost i brzo se suše. Lan i organska vuna su materijali koji su modnim stručnjacima vekovima unazad poznati, a predstavljaju čist ekološki izbor.

Koja sve poznata imena iz sveta modne industrije danas stoje iza svesne odeće? H&M, People Tree, Huit, modni trend „Boginja sreće“ su samo neki od proizvodnih lanaca koji u svoju odeću, pored estetike i udobnosti, unose ekološki pogled na svet, dozu humanosti, koji svojoj odeći daju dušu pozivajući i sve ostale da im se pridruže. 

Šta H&M ima u planu kada se radi o svesnoj modi možemo detaljnije da saznamo na  http://sustainability.hm.com/content/dam/hm/about/documents/masterlanguage/CSR/2015%20Sustainability%20report/HM_SustainabilityReport_2015_final_com_1.pdf i da budemo upućeni kada naredni put prošetamo kroz njihove rafove.

Među mnogobrojnim dizajnerima danas koji propagiraju sporu modu, nalazi se i Kejt Džouns koja je odmah nakon diplomiranja pokrenula svoju modnu kolekciju u kojoj koristi samo otpad i pretvara ga u nosive komade odeće, a tretira ih ručnim bojenjem, heklanjem, vezom što ih čini atraktivnim i jedinstvenim.

Izbor je jako veliki, a odluka je samo na vama kojoj strani ćete se prikloniti – svesnoj ili nesvesnoj odeći. Šta će vaši odevni komadi poručiti svetu? 

 

 

 

 

 

 

Izvori:

http://zena.blic.rs/Moda/3866/Ekskluzivno-Moda-za-dame-koje-zele-da-setaju-mirne-savesti

http://citymagazine.rs/clanak/odeca-sa-zelenom-etiketom

http://hiutdenim.co.uk/pages/historytag

http://atma.hr/mandali-mendrilla-moda-za-ekoloski-osvijestene-koji-zele-kvalitetu-i-umjetnicki-dizajn/

Tags: 
Aktuelan: