Borba titana: Xbox One i PlayStation 4

Zagrejavanje je počelo na E3 konferenciji. Microsoft i Sony imaju još manje od pola godine da pridobiju sve one koji se nisu odlučili za jednu od ove dve konzole – a svaki gejmer će se odlučiti pre ili kasnije. 

Nema dileme, obe konzole su vrhunac današnje igračke tehnologije. Sa svojim procesorima od osam jezgara, ultra brzom memorijom i neverovatnom grafikom nema sumnje da ćete biti prezadovoljni sa nekom od njih. Pitanje je samo kojom.

Po izgledu, kao i po performansama, ove dve konzole su dosta slične. Ono što je veoma bitno za odane korisnike je da su promene u izgledu upravljača ostale minimalne, pogotovo ako uzmemo u obzir da je u pitanju potpuno nova generacija konzola. Mišljenja se razlikuju što se izgleda same „kutije“ tiče, ali nijedan od ova dva dizajna nije naišao na preterano oduševljenje publike.

 

Xbox je na samom početku konferencije zadao prvi udarac, otvorivši svoje predstavljanje trejlerom za Metal Gear Solid V. Uglavnom su se fokusirali na igre, pošto su ranije već prikazali druge brojne mogućnosti svoje konzole. Prikazan je i trejler za igru koju Microsoft već godinama najavljuje, Ryse: Son of Rome, kao i još jedan novi naslov: Sunset Overdrive. Tu su prikazani i Quantum Break, Dead Rising 3, novi RPG Below, ali i tri velika, velika naslova ove godine: Battlefield 4, Witcher 3 i Titanfall.

Među naslovima koje je PS4 predstavio ima novih kao što je The Order: 1886, onih za koje smo već znali, kao što su Killzone: Shadowfall, Knack i Driveclub, ali i mnogo potpuno nepoznatih na koje je publika na konferenciji pozitivno regovala. Tu spadaju novi naučno-fantastični RPG Transistor, zatim Don't Starve, Mercenary Kings, Octodad: Dadliest Catch, horor igra Daylight i open-world akcija Galak-Z. I za kraj, neizbežan Assassin's Creed IV.

Koliko god različita predstavljanja novih igara bila, činjenica je da će svaka velika kuća praviti igrice za obe konzole, tako da razlika na kraju neće biti velika. Međutim, Sony je prikazao mnogo nepoznatih naslova i pokazao spremnost za saradnju sa manjim kompanijama, što su neki istakli kao veliki plus.

Stvarno velike razlike između PlayStation-a i Xbox-a koje će zanimati svakog budućeg korisnika su cena, povezivanje sa internetom i razmena igrica. Microsoft će Xbox od novembra učiniti dostupnim po ceni od 499 dolara, dok je Sony za PS4 odredio cenu od 399 dolara.

Osim za multiplayer, nema potrebe da se povezujete na internet sa PlayStation-om, ali to nije slučaj i sa Xbox-om. Koliko god da vam je fenomenalan sistem sa čuvanjem podataka u Cloud-u, tako da sa bilo koje Xbox One konzole možete pristupiti svom nalogu (i svim igricama), on vas i obavezuje da se jednom u 24 sata ulogujete radi autentikacije. Takođe, igricu možete razmeniti sa prijateljem samo jednom, tako što mu možete dati disk nakon što vam je minimum 30 dana prijatelj na Xbox live listi. Sony nema ovakva ograničenja, pa neki smatraju da je to prva pobeda PlayStation-a nad Xbox-om.

Međutim, daleko od toga da je borba za prvo mesto gotova i sigurno možemo očekivati još iznenađenja od obe kompanije.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.techradar.com/news/gaming/consoles/ps4-vs-xbox-720-which-is-better-1127315

http://www.guardian.co.uk/technology/2013/jun/11/ps4-vs-xbox-one-e3-2013

http://cdn1.mos.techradar.futurecdn.net//art/games_consoles/Xbox%20One/Press%20shots/Xbox%20One%202-580-100.jpg

http://cdn1.mos.techradar.futurecdn.net//art/games_consoles/PlayStation%204/PS4%20official%20photos/PS4%20side%20view-580-100.jpg

http://latimesherocomplex.files.wordpress.com/2013/06/blm_e3-expo-201311.jpg

http://b-i.forbesimg.com/davidthier/files/2013/06/face-off-1.jpg

 

Aktuelan: