Brzo učenje

U nedostatku vremena i sve bržeg života primorani smo da ispite spremamo u poslednji čas. Pored toga obaveze na fakultetu nam ne dopuštaju paralelno spremanje ispita već to zadovoljstvo imamo tek nekoliko dana uoči ispita. Ponoviti sve tako brzo i naučiti ono preskočeno veliki je izazov. Ipak postoje rešenja. Pogledajte koja.

Prosečno čovek pročita jednu stranicu knjige za nešto jače od 1 minut. Cilj brzog čitanja jeste da uspete da pročitate jednu stranicu za 30 sekundi. To bi značilo da bi knjigu od 250 strana pročitali za oko 2 sata umesto 4. Skraćujete sebi učenje suvoparne teorije čak 2 puta. Postoji mogućnost još bržeg čitanja ali to zavisi  i od toga koliko ste dobro uvežbali tehniku.

Prva prepreka na koju nailazimo jeste izbegavanje sedenja za stolom. Učimo ležeči, šetajući se i slično. Da bi učenje imalo što bolji efekat najbolje je da sednete za sto kao u đačkoj klupi. Ugasite televizor, muziku, utišajte mobilni telefon, pripremite grickalice ili kafu i prionite na posao.

Papir mora biti udaljen oko 30 cm od vaših očiju. Naime, postoji centralni i periferni vid. Centralni vid predstavlja ono što fokusiramo i on zauzima samo 20%, što znači da na periferni tj. ono što nesvesno vidimo odlazi čak 80%.

Uradite mali test. Uzmite naočare za sunce i stavite ih oko 5cm ispred vas. Ono što vidite kroz naočari je ono sto vas mozak fokusira, sve ostalo mozak “smatra nebitnim”. Ili probajte test sa slike.

Hoćemo da brže obrađujemo podatke, da zaposlimo i ostalih 80%  mozga. Ovo pravilo važi i za kompjuter: najbolje je da vam monitor od očiju bude isto toliko udaljen ukoliko čitate neki tekst na kompjuteru.

Sledeća stvar se zove vodič za oko. To znači da tekst koji čitate morate pratiti prstom ili nekom olovkom jer na taj način neutrališete mogućnost  da čitate isti red teksta ponovo.

Ukoliko vam to ne pomaže uzmite jedan papir i prekrijte pročitani deo teksta. Takođe, ova tehnika vam pomaže kako joj i sam naziv kaže da svoje oko vodite kroz tekst i na neki način držite koncentraciju.

 

 

Treća tehnika je linearna subvokalizacija. To znači treba da veoma brzo izgovarate pročitani tekst. To će zvučati nerazumno i pomalo čudno, ali vam to pomaže da izbacite ono čitanje u vašim mislima tj. da ponavljate tekst u glavi dok ga čitate. Ukoliko vam skrenu misli i pomislite kako je sve ovo gubljenje vremena samo brže čitajte tekst i na taj način nećete dozvoliti vašim mislima da idu svojim tokom.

http://pad3.whstatic.com/images/thumb/4/48/Read-Faster-Step-1-Version-2.jpg/670px-Read-Faster-Step-1-Version-2.jpg

Možda mislite da ukoliko ovako brzo budete čitali tekst nećete ništa zapamtiti, ali to nije tačno. Naime mozak najbolje pamti pri čitanju jedne stranice za 30 sekundi. Probajte neki tekst jako sporo da čitate i videćete da ništa nećete razumeti.

Još jedna važna stvar jeste da ne morate čitati svaku reč, probajte da podelite tekst na veliki broj delova (npr. po tri reči) i fokusiraje se samo na jednu

Konačno uzmite knjigu i otvorite neku stranicu, uključite štopericu i krenite da čitate. Izmerite vreme koje vam je bilo protrebno i zapišite ga. Potom ponovo pročitajte tu stranicu koristeći ove tehnike i videćete da već brže čitate.

Ponovo i ponovo pročitajte tu istu stranicu sve dok je ne pročitate za 30 sekundi. Potom otvorite knjigu na nekoj drugoj stranici i ponovite tehniku i tako na nekoj trećoj stranici, četvrtoj itd. Sve dok vam za čitanje neke prvi put pročitane stranice ne bude trebalo 30 sekundi. Tada ste ovladali tehnikom. Bitno je istaći da knjiga koju bidete čitali mora biti vama interesantna, nemojte uzeti za učenje tehnike knjigu iz koje spremate ispit ili neku „tešku“ literaturu.

Više o ovim tehnikama možete pogledati na sledećem video snimku.

Postoji veliki broj škola za brzo čitanje i učenje, kako u Beogradu tako i u drugim gradovima Srbije. Program ne traje dugo, u nekim školama traje samo 2 dana. Možete odvojiti jedan vikend i pripremiti se za narednu školsku godinu. Za savladavanje ovih ali i sličnih tehnika ne trebate imati visok IQ ili nešto slično. Dovoljno je da ozbiljno prionete radu i uspeh je zagarantovan.

Neke od škola brzog učenja su:

 

Edukativni centar Finesa, Beogradska ulica 8/II, +381(0)11 2434 107, office@finesa.edu.rs

Škola Intelektualnih Veština, u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Nišu, Kragujevcu, Čačku i Banjaluci,  +381 63 7 114 280, info@intelektualnevestine.rs

Ukoliko nemate vremena da pohađate časove postoje i knjige iz kojih možete savladati veštinu na primer:

 

Inspiracija-izvori:

http://www.ratatype.com/static/i/edu_seating.png

http://visionforlifeworks.com/blog/wp-content/uploads/2013/05/peripheral_vision_blind_spots.jpg

http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--PivOffnX--/c_fit,fl_progressive,q_80,w_636/objlfprr685o8sqybyso.jpg

http://pad1.whstatic.com/images/thumb/5/57/Learn-Speed-Reading-Step-16.jpg/670px-Learn-Speed-Reading-Step-16.jpg

http://www.irisreading.com/wp-content/uploads/2012/01/deadline-technique-90.jpg

http://pad3.whstatic.com/images/thumb/1/14/Learn-Speed-Reading-Step-4-Version-2.jpg/670px-Learn-Speed-Reading-Step-4-Version-2.jpg

http://pad3.whstatic.com/images/thumb/4/48/Read-Faster-Step-1-Version-2.jpg/670px-Read-Faster-Step-1-Version-2.jpg

Aktuelan: