Budite sam svoj gazda

Imate ideju, ali nemate podršku, sredstva, uslove za rad ili znanje iz drugih oblasti neophodno da je sprovedete u delo? Kažete sebi ostaviću je za neka bolja vremena? Imamo odlične vesti: bolja vremena su došla!

Sigurno ste maštali da jednog dana osnujete gigansku firmu poput Gugla, Majkrosofta, Epla, Koka Kole ili Mek Donaldsa. Sve ove kompanije deli zajednička istorija: počeli su ni iz čega. Postavlja se pitanje šta je to ništa odakle su oni nastali i zašto baš vi nemate to ništa. Neki će reći da je vreme bilo tako, ogromno tržište željno novih proizvoda. Neki će pak reći da su oni ipak imali neka sredstva, podršku ili da je, kako mi volimo da kažemo, neka zavera u pitanju. Ipak jedno je sigurno: sve ove kompanije su uspele.

OK imam ideju, ali kako da je sprovedem?

Grupa tehničkih faklteta u našoj zemlji osnovala je poslovno-tehnički inkubator čiji je cilj pomoć studentima da započnu svoj posao. Inkubator obezbeđuje podršku u ranoj fazi razvoja biznisa, prvih 3-6 godina pokrivajući deo troškova u koje spadaju iznamljivanje poslovnog prostora, tehnološka i telekomunikaciona infrastruktura. Takođe, inkubator obezbeđuje mladim preduzetnicima i administrativnu pomoć (pravna, regulativna, knjigovodstvo). Ukoliko se još niste oduševili, u inkubatoru dobićete i poslovno savetovanje koje uključuje razvoj biznis plana, menadžment, marketing. Jednom rečju sve što vam je potrebno u prvim godinama razvoja vašeg ličnog preduzeća.

Kako mogu da se prijavim?

Napravi svoj biznis plan. To ne mora da bude pravi biznis plan, zaposleni u inkubatoru će ti kasnije pomoći u tome. Neka to bude neki okvir šta želiš da radiš, koji problem bi tvoj proizvod mogao da reši, koliko je moguće zaraditi na tome, kome bi trebao tvoj prozivod i slično. Na zvaničnoj veb stranici inkubatora možeš naći adresu kao i brojeve telefona na kojim možeš dobitisve neophodne informacije o tome šta dalje.

Ukoliko tvoj biznis plan ispuni neophodne uslove koji su:

1. inovativnost

2. da može da se sagleda tržišni potencijal

3. da otvara nova radna mesta

…tvoj put ka uspehu je maltene zagarantovan.

 

Koji su dosadašnji uspesi inkubatora?

​Verovali ili ne 40 firmi je nastalo na ovaj način. 95% ovih firmi i danas uspešno posluje. Za nepunih 6 godina u inkubatoru je angažovano 200 mladih na 600 m² renoviranog poslovnog prostora. Inkubator nudi i obuku u započinjanju svog biznisa u kojoj je do sada učestvovalo 500 studenata. Razvijeno je 25 inovacija. Na zvaničnoj veb stranici možete pogledati spisak preduzeća koja postoje u inkubatoru. Neka od njih su Strawberry Energy o kojima smo ranije pisali, High Tech Engineering Center (HTEC), teleskin i mnoga druga.

 

Zato razvij ideju i napravi svoj tim, sve ostalo neki dobri ljudi nazvali su inkubator.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.bitf.rs/cms/item/home/sr.html

Aktuelan: