Budućnost je u slikama

Da li ste se zapitali kako će izgledati pretraga u budućnosti. Na koji način ćemo dolaziti do informacija koje nas zanimaju i kako će uopšte izgledati jedan običan dan korisnika Interneta.

Kažu da slika govori više od hiljadu reči. Zašto bismo se onda pri pretrazi na Internetu ograničavali na reči. Većina nas nije ni svesna koliko slike mogu da daju informacija i koliko nas reči ograničavaju.

Google je najmoćniji pretraživač današnjice, ali da li ste znali da možete uneti link ka slici i dobiti stranicu na kojoj se ta slika nalazi.

Dovoljno je da unesete nešto u pretragu i kad vam se otvori ona poznata Google-ova stranica sa rezultatima pretrage sa desne strane pored dugmeta za pretragu videćete tri dodatna dugmeta. Prvo je za pretraživanje prema slici, drugo za tastaturu a treće za pretragu glasom.

Glasovnu pretragu i pretragu preko tastature verujemo da svi već odavno znate, ali pretraga preko slike je verovatno većini novost. Naime možete da izaberete sliku sa kompjutera, a možete i da unesete link ka slici za koju želite da dobijete objašnjenje.

Kada unesete sliku dobićete pretragu i vrlo brzo ćete saznati i ko je napravio sliku, na kojim sajtovima se nalazi i da li je možda neko umetničko delo.

Prepoznavanje lica Najbolji primer za ovu vrstu pretrage je definitivno Facebook. Facebook ima sistem pod nazivom DeepFace i mnogi tvrde da je čak bolji od FBI-ovog sistema zaprepoznavanje lica.

Ovaj sistem je toliko napredovao da je dovoljno da Facebook-u date dve slike i on će vam sa tačnošću od 97% reći da li je na obe slike ista osoba.

Možete reći Facebook-u da pronađe sve slike vas i taguje vas na istim. Kada dodajete nove slike on će vam sam ponuditi da taguje vaše prijatelje.

Sve su to stvari koje mi svakodnevno koristimo a da nismo ni svesni šta se krije iza toga. Pretraživanje fonta Pored pretrage lica zanimljivo je i to da danas možete pronaći font na osnovu slike. Postoji mnoštvo sajtova gde možete uneti sliku ili link i dobiti naziv fonta sa adresom sajta na kojoj možete preuzeti taj font.

Neki od najposećenijih su svakako: http://www.whatfontis.com/ i https://www.myfonts.com/WhatTheFont/

Ovo su samo neki od zanimljivih sajtova koji koriste slike za pretragu i samo delić onoga što nas čeka u budućnosti. I dok se radujemo razvoju tehnologije ostaje nam da se zabavimo i istražimo kakve sve informacije možemo da dobijemo od Google-a i Facebook-a o nama i našim slikama.

 

 

Izvori:

www.facebook.com

www.google.com

http://www.whatfontis.com/

https://www.myfonts.com/WhatTheFont/

Tags: 
Aktuelan: