Content delivery network

Ako imate web sajt koji posećuje veliki broj ljudi iz raznih predela sveta ili ako redovno ispunjavate kvotu protoka na vašem hosting paketu, vreme je da razmislite o prebacivanju dela ili potpunog sadržaja vašeg sajta u cloud. Stručni naziv za ovako hostovane sajtove i aplikacije je distributivna mreža sadržaja.

Content delivery network – Distributivna mreža sadržaja (CDN) je veliki distribuirani sistem servera raspoređen u više data centara širom interneta. Ovaj servis omogućava da više računara servera sadrže kopije sadržaja na ključnim tačkama u mreži kako bi se maksimizovao protok i kako bi se web sadržaj klijenata brzo i pođednako učitavao sa bilo koje lokacije u svetu. Najčešće ovaj sistem čine grupe servera čiji je zadatak da na osnovu pozicije krajnjeg korisnika koji pregleda klijentov web sajt daju sadržaj tog sajta po sistemu najbližeg i najbržeg.

Ovakvom arhitekturom je moguće da krajnji korisnik koji se nalazi recimo u Kini dobija sadržaj web sajta sa servera koji je fizički hostovan npr. u Srbiji, ali će se sav veći sadržaj u njegov pregledač distribuirati preko njemu najbližeg servera koji je takođe u Kini. Ovakav način ne samo da smanjuje vreme učitavanja web sajtova, već i smanjuje količinu protoka koja se prenosi od hosting servera do krajnjeg korisnika. Najčešći sadržaji koji se hostuju na CDN serverima su multimedijalnog tipa ili fajlovi koji imaju veliku količinu.

Ono na šta verovatno niste do sada obraćali pažnju kao developeri jeste da ste sigurno već jednom koristili ovaj servis korišćenjem ovog koda.

Gotovo svaki tag koji ima src, ili href atribut može se preusmeravati na CDN servis. Takođe je moguće da vaš web sajt bude i kopiran na udaljeni CDN server te da se kod izvršava na tom serveru. Ovaj servis takođe povećava bezbednost vašeg web sajta jer će ovakva infrastruktura CDN provajdera najčešće apsorbovati DoS napade. Jedna od raznih tehnika ovakve tehnologije je i keširanje sadržaja, što dodatno ubrzava prikazivanje sadržaja.

Korišćenjem ovog servisa kao krajnji rezultat dobijate ovakve neke podatke za vaš sajt.

Ovaj servis više nije dostupan samo za velike kompanije, već postoji niz komercijalnih provajdera koji nude ove usluge po veoma povoljnoj ceni. Postoje i neki besplatni provajderi koji ovu uslugu nadoknađuju reklamnim materijalom.

Dobro saznanje je da postoje i razni pluginovi za Wordpress i Joomla CMS sisteme koji uspešno mogu da koriste ove servise i relativno lako se podešavaju.

 

Inspiracija – izvori:

http://cdn.comluv.com/wp-content/uploads/2012/03/globe_2.jpg?b7065e

http://www.worthofweb.com/blog/wp-content/uploads/2012/10/content-delivery-network.jpg

http://files.cyberciti.biz/uploads/tips/2010/04/alexa.png

http://en.wikipedia.org/wiki/Content_delivery_network

 

Tags: 
Aktuelan: