Da li je vaš Facebook zaražen virusom?

Ako vam se desilo da vam vaš antivirus ne dozvoljava da pogledate Facebook poruke ili vam je računar sporiji u poslednje vreme, najverovatnije je vaš kompjuter već zaražen Trojan Vundo-m.

Trojan Vundo je takođe poznat kao „Facebook Trojan“. On se velikom brzinom širi po Facebook porukama i predstavlja ozbiljnu pretnju svim korisnicima ove društvene mreže. U poslednje vreme sve više korisnika žali se da ne može da pristupi svojim porukama, a oni koji imaju malo lošiji antivirus verovatno su već zarazili svoj računar.

Kako da znam da mi je računar zaražen?

Trojan Vundo napravljen je tako da prikuplja šifrovane informacije sa vašeg kompjutera. Lozinka za Facebook nalog je definitivno vaš najmanji problem u ovom trenutku. Ako primetite da vam je računar sporiji nego inače, moguće je da ste žrtva ovog trojanca. Ovo se dešava jer Trojan Vundo prikuplja vaše šifrovane informacije i na taj način usporava vaš računar. Naravno poruka od vašeg antivirusa da ne možete da pristupite Facebook porukama, ne znači da vaš računar nije zaražen.

Kako da se rešim trojanca?

Postoji besplatan softver koji možete preuzeti i istog trenutka obrisati Trojan Vundo sa računara. Softver se zove Rkill.

Instrukcije za brisanje Trojan Vundo-a

Preuzmite program ovde i otvorite ga. Kada se Rkill pokrene, on će krenuti da pretražuje Trojan Vundo po vašem računaru. Sačekajte da završi, trebaće mu nekoliko minuta. Kada softver završi sa radom pojaviće vam se poruka sa informacijom da je softver skenirao sve što je Trojan Vundo uradio na vašem računaru i sačuvao to u jednoj datoteci. U toj datoteci možete videti do kojih informacija je trojanac došao.

Sada je potrebno da preuzmete Malwarebytes' Anti-Malware, jer je Trojan Vundo verovatno ostao negde u registrima. Softver možete preuzeti ovde, a dostupan je i na srpskoj jeziku. Ovaj softver je potrebno instalirati.

Kada završite sa instalacijom pokrenite program. Izaberite “Update” i pritisnite dugme “Check for Updates” i dozvolite softveru da prikupi sve neophodne informacije.

Kada se sve ovo završi izaberite “Scanner” i opciju “Perform full scan” zatim pritisnite dugme “Scan”. Skeniranje će potrajati i kada se završi možete videti sve zaražene objekte pritiskom na dugme “Show Results”.

Te objekte uklanjate tako što izaberete “Scan Results” dugme i onda “Remove Selected”.

Na ovaj način izbrisali ste sve Trojan Vundo-ve datoteke sa vašeg računara, da biste obrisali trojanac sa vašeg Facebook naloga, obrišite poruke koje ste skoro razmenjivali.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.ehow.com/

https://www.facebook.com/

http://www.myantispyware.com/

http://blogs.independent.co.uk

http://www.pcthreatremoval.net

Tags: 
Aktuelan: