Da li ste nomofobični?

Pored svih dobrih stvari koje su nam pametni telefoni omogućili ponekad se provuče i neka manje dobra stvar. Zavisnost od računara dobila je svog „mlađeg brata“ – zavisnost od mobinog telefona.

Naime, nomofobija je izraz koji se koristi za psihički poremećaj, strah da nećete biti u mogućnosti da koristite mobilni telefon. Naziv ovom poremećaju dali su britanci 2008. godine i nastao je od izraza "no-mobile-phone phobia".

Istraživanje rađeno 2012. godine u Velikoj Britaniji pokazalo je da čak 70% ispitanih osoba ima neku vrstu neosnovanog straha, tačnije anksioznosti da će izgubiti svoj mobilni telefon ili da će im se potrošiti baterija baš kada će im telefon biti potreban. Još neki od strahova jesu da će im nestati kredita da obave poziv ili da neće imati „mrežu“.

Ovaj problem više zahvata mlađu populaciju pa je u starosnoj dobi od 18 do 24 godine, istraživanje pokazalo nešto veći broj potencijalno nomofobičnih osoba koji iznosi čak 77%.

Kada se osvrnemo na ranija, slična istraživanja vidimo da broj nomofobičnih osoba veoma brzo raste i počinje sve više da nas brine.

Kako prepoznati nomofobiju?

Sanjay Dixit, jedan od istraživača rekao je da osobe koje koriste mobilni telefon duže od tri sata dnevno imaju veći rizik od pojave nomofobije.

Osobe koje pate od nomofobije često osiguravaju sebe tako da uvek imaju bateriju napunjenu za svaki slučaj ukoliko moraju nekog hitno da pozovu. Takođe retko ostaju bez kredita.

Još jedan od mogućih „simptoma“ jeste čuvanje kontakata na drugim uređajima (računaru, mejlu, drugom telefonu, drugoj SIM kartici).

Čak je jedna od četiri ispitivane osobe izjavila da im korišćenje telefona otežava svakodnevne aktivnosti na primer: izaziva nespretnost u obavljanu nekih fizičkih aktivnosti poput penjanja uz stepenice, bolove u mišićima tokom kucanja poruke ili da moraju prestati sa svim fizičkim aktivnostima dok razgovaraju telefonom.

Nije retka pojava da svoj telfon nose od spavaće sobe do toaleta ne bi li 24h bili u mogućnosti da ih drugi kontaktiraju.

Još jedan od načina da utvrdite da li ste nomofobični jeste Android aplikacija koja meri vreme nekorišćenja mobilnog uređaja. Možete je preuzeti na Guglovoj prodavnici.

Nomofobija još uvek nije uvrštena u psihičke poremećaje, tačnije DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), tako da zbog ovog problema ne možete dobiti opravdanje ili bolovanje. Ovo je jako loše jer na poslu ili školi često ne možete da napunite telefon ili ga privremeno ne možete koristiti što može aktivrati „poremećaj“. Zbog toga apelujemo na Ministarstvo zdravlja da ozbiljno razmisli o ovom problemu.

 

Inspiracija – izvori:

https://www.securenvoy.com/blog/2012/02/16/66-of-the-population-suffer-from-nomophobia-the-fear-of-being-without-their-phone/

http://en.wikipedia.org/wiki/Nomophobia

http://edition.cnn.com/2012/03/06/tech/mobile/nomophobia-mobile-addiction/

http://3.bp.blogspot.com/-abWHt7vQj4o/ULjNq0AZywI/AAAAAAAAAUo/tBd0bVxhx2M/s1600/nomophobia1.jpg

http://news.ebru.tv/media/2012/04/16/nomophobia-pic.jpg@protect,246,80,744,909@crop,658,370,c.jpg

http://photos.boldsky.com/ph-big/2012/11/nomophobia-7-signs-you-have-it_13530471610.jpg

 

 

Aktuelan: