Doktori spasili život bebi pomoću 3D štampača

Još jedan poen za tehnologiju. Kao poslednji pokušaj, doktori su napravili cevčicu za disajne puteve preko 3D štampača i na taj način pomogli bebi da preživi.

Nakon što su se dugo borili za život malog dečaka, doktorima iz C.S. Mott dečije bolnice palo je na pamet da naprave 100 malih cevčica i da ih spoje zajedno kako bi spasili život bebi.

„Nekoliko doktora reklo je da postoje velike šanse da beba neće izaći iz bolnice živa.“, rekla je majka dečaka, koji boluje od retke bolesti pluća. Ova bolest uništava bronhije i jako je teško lečiti.  Baš zbog toga, doktorima je bilo jako teško da spasu dečaku život. Palo im je na pamet da naprave cevčice koje su im potrebne preko 3D štampača i ugrade ih u dečakove disajne puteve. Čim su postavili cevčice, pluća su krenula da funkcionišu.

Možete pogledati video snimak sa celom pričom:

Ono što je posebno interesantno jeste do da materijal koji su koristili nije dugog veka i nakon dve do tri godine on će se rastvoriti u telu, ali do tada će se traheje dečaka regenerisati i neće mu biti više potrebne.

Ovo je prvi put da se 3D štampač koristi u svrhe lečenja i jedan od dokaza da on može mnogo više.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.3d-printers.com.au

http://techcrunch.com/

 

Tags: 
Aktuelan: