Elektrijada 2013

Zima je za nama. Snežni prekrivač je do sledećeg decembra spakovan u nebeski sanduk, Sneško Belić će svoju šargarepu ustupiti bakama za pravljenje šarenih salata, a dečica će grudvanje zameniti branjem maslačaka jer je došlo vreme da proleće raširi svoje ruke i  privije nas uz svoje tople grudi.  A da, proleće nam donosi i kratke suknje, alergiju i zabavu. Mnogo zabave... 

Početak maja označava i otvaranje sezone roštiljanja, izleta i odmora, ali ono što je studentima posebno milo – i početak popularnih Jada, u našem slučaju Elektrijada. Petodnevne “sportske” igre (akcenat na navodnicima) prilika su da studenti iz svih krajeva naše, ali i okolnih zemalja odmere snage u mnogobrojnim disciplinama. Zlonamernici bi rekli da se te discipline uglavnom sastoje od ispijanja vinjaka balansirajući na jednoj nozi sa levkom u ustima ili ređanja popijenih flaša piva u kreaciju sličnoj kuli od karata (dok se ista i sama ne sruši), ali autor ovog teksta, inače i sam višegodišnji učesnik iste, oštro demantuje bilo kakvu povezanost sa ovim nečasnim radnjama, te će do kraja teksta akcenat staviti isključivo na sportski aspekt priče.

Elektrijada 1972. godine u Poreču.

Za početak malo redova o samim igrama. Elektrijada je međunarodni susret studenata elektrotehnike koji se tradicionalno održava više od pola veka. Prva Elektrijada održana je 1960. godine u Beogradu, a danas je to manifestacija koja okuplja više od 2000 studenata sa preko 20 fakulteta iz različitih zemalja. Ona promoviše aktivan studentski život, takmičenja u znanju, sportu, ali i zabavu i druženje.

Naši studenti, iako ne u velikom broju, svake godine tradicionalno dobro predstavljaju našu školu i svake godine se ravnopravno nose sa znatno mnogoljudnijim fakultetima. Neretko smo izlazili kao pobednici u najpopularnijim sportskim disciplinama, a podsetićemo se svih uspeha naših sportista u prethodnom periodu.

U Čanju 2010. godine su nas obradovali košarkaši osvojivši prvo mesto u izuzetno jakoj konkurenciji skopskog i sarajevskog fakulteta. Te godine su nadomak zlatne medalje bili i fudbaleri, ali su ih u tome sprečili kasniji šampioni iz Slovenije, pa su se naši momci morali zadovoljiti bronzanom medaljom. Isto tako treće mesto su osvojili i šahisti u ekipnoj konkurenciji, a mora se napomenuti da su i devojke u fudbalu stigle do finala, gde su poklekle pred koleginicama sa ETF-a.

Elektrijada na Kopaoniku 2011. godine nam je donela dve medalje. Zlato su relativno lako osvojili fudbaleri, ubedljivo savladavši u finalu ekipu Sarajeva, dok su odbojkaši tek u borbi za zlato poklekli u meču protiv suparnika iz Čačka.

2012. godina i elektrijada u Zlatnim pjascima na bugarskim obalama Crnog mora možda neće ostati upamćena kao najuspešnija, ali smo se is a nje vratili sa koferom punim medaljama. Zlatnu medalju su nam doneli odbojkaši i stonoteniseri, a šahisti su na korak od istog uspeha zaustavljeni od strane Splićana, zauzevši respektabilno drugo mesto u ekipnoj konkurenciji.

Nekada su svi student išli zajedničkim vozom, koji je prolazeći kroz gradove skupljao učesnike.

 

Očekivanja pred 53. Elektrijadu koja se održava u Mađarskoj na jezeru Balaton su velika. Naše ekipe su zadržale svoje okosnice, a njima su pridodate mlade i uspeha željne snage. Pa da vidimo ko će nas to predstavljati u zemlji našeg severnog suseda od 23-28. maja:

FUDBAL(M):

U fudbalskoj selekciji je u poslednje dve godine došlo do smene generacija. Nekadašnje vedete našeg tima, pod čijim smo se komandama kitili medaljama, rešile su da se povuku i mlađim snagama prepuste dirigentsku palicu, ali se iz tog razloga za njih može reći da su idealan spoj mladosti i iskustva, pošto se u svakom momentu mogu osloniti jedni na druge. Ukoliko se tradicionalno odazovu igrači koji su standardni učesnici elektrijade, nema sumnje da će se i ove godine fudbaleri boriti za najviši plasman. Za sada je poznato da će nastupiti u sledećem sastavu: Slobodan i Predrag Đorđević, Mitrović, Senić, Kolarić, Mihić, Majstorović, Čapelja, Šuša, Bošković, Manasijević, Obradović, Nešković i Antić.

KOŠARKA(M):

Nije puno ostalo od šampionskog tima iz 2010. ali su momci koji sada predstavljaju našu školu u igri pod obručima kadri za najviše domete. Pored starih snaga Brkića, Šolića i Pašajlića, tu su i novi jednako kvalitetni pojedinci Milenković, Trajković i teški centar Stanković, i oni će, pojačani novopridošlim igračima pokušati da donesu našoj školi novu medalju. Dodatni podstrek  svakako predstavlja i podatak da su naši košarkaši ove godine izborili doigravanje za ulazak u prvu studentsku ligu, što je još jedan pokazatelj kvaliteta. Mora se istaći da čemo biti oslabljeni za izuzetno bitnog Miloša Maričića koji se povredio i kojem predstoji duži oporavak, te mu ovom prilikom želimo da ga što pre ponovo vidimo u dresu našeg tima.

ODBOJKA(M):

Nekoliko godina je naša odbojkaška ekipa bila na margini takmičenja, često ispadajući u kvalifikacionim rundama. Nakon godina konstantnih uspeha koji su trajali do 2007. godine, usledio je sušan period u kojem ništa značajnije nismo uspeli da uradimo u ovom sportu. Međutim, poslednje dve godine ponovo duvaju neki novi vetrovi. Nakon srebra na Kopaoniku i prošlogodišnjeg zlata, naša ekipa svakako predstavlja jednog od favorita za najviši plasman. Uz starije kolege Panića i Martinovića, koji unose pozitivan ambijent i atmosferu u ekipu i glavne poluge tima Božovića, Đorđevića i Stojačića, koji donose preko potreban kvalitet, nesumnjivo i s pravom našim odbojkašima dodeljujemo ulogu jednog od favorita i očekujemo još jedno odličje, po mogućstvu najsjajnije. Sa zadovoljstvom ističemo da su i odbojkaši izborili povratak u Prvu studentsku ligu, gde im je bez sumnje i mesto.

ODBOJKA(Ž):

Samo formalno odbojkaška, ali vrlo verovatno, podstaknuta pritiscima ostalih članova naše delegacije, i fudbalska ekipa. Nakon godine pauze ponovo će naša škola imati i ženske predstavnike. Nismo imali priliku da proverimo njihovu uigranost, ali smo sasvim sigurni da će naše devojke dati sve od sebe da ostvare što više pobeda, a ne sumnjamo da će i šarmirati najviše protivničkih navijača. Odbojkašku ekipu čine sledeće igračice: Jovanov, Stanačev, Pijović, Marković, Živković, Milošević, Kasalović, Tanja i Sanja Radivojević.

STONI TENIS(M):

Nije potrebno puno pričati o dvojcu koji čini naš stonoteniski par. Zlatko Milovanović i Ivan Takač, igrači koji su od 2011 studenti naše škole i članovi našeg tima. Prošle godine su zabeležili debitantski nastup i okončali ga trijumfalno. Ove godine će, kao i prošle, biti pojačani još jednim članom ekipe koji će zajedno sa njima činiti tim u ekipnoj konkurenciji, a mi im, skromno, želimo da samo ponovo prošlogodišnji uspeh.

ŠAH(M):

Trio koji standardno čini šahovsku ekipu je Grbić-Cobor-Dragojević. Svakako da je udarna igla šahovskog tima Milorad Grbić, šahista koji ponosno nosi titulu majstora, ali sve zasluge za medalje pripadaju i Leonu Dragojeviću i Petru Coboru, koji godinama zajedno sa Miloradom čine naš tim i uz njega svakako napreduju kao igrači. Četvrti član ekipe biće izabran naknadno, a poznato je već nekoliko kandidata. Retko koji tim na Elektrijadi ima tako dobre sve četiri table i u tome je sasvim sigurno snaga našeg tima, tako da i od šahista očekujemo lepe vesti iz Mađarske.

Još malo vremena je ostalo do početka 53. Elektrijade, a ove godine smo za vas spremili i posebne izveštaje sa lica mesta. Igrači su maksimalno našpanovani, uveliko sitno odbrojavaju i za koji dan igre će moći da počnu. Našim predstavnicima želimo puno sreće i uspeha, a najpre mnogo dobrog provoda!

Tags: 
Aktuelan: