Elektronske zdravstvene knjižice

Najkasnije do 2015. godine svi građani Republike Srbije moraće da zamene svoje kartonske zdravstvene knjižice elektronskim. Kako tvrdi Republički fond zdravstvenog osiguranja na ovaj način će ubrzati dobijanje zdravstvene pomoći. Međutim, već duže vreme u medijima pokreće se pitanje da li se isplati ovaj projekat ili će on napraviti samo gubitke za zdravstvo.

Čitav projekat vredi 20 miliona evra. Primera radi za te pare možete kupiti 1600 novih Fiat 500L ili 60 000 puta krstariti Volgom ili izgraditi 300 vrtića. Ali za te pare svaki građanin Republike Srbije može imati elektronsku zdravstvenu knjižicu poput građana Evropske Unije, na primer Nemaca.

Naravno tih 20 miliona evra ne pokriva sve troškove izrade vaše elektronske zdravstvene knjižice pa ćete morati da date 500 dinara iz vašeg budžeta. Kada uzmemo u obzir da Republika Srbija ima 6,9 miliona osiguranika to iznosi još malo jače od 31 milion evra. Nećemo nabrajati koliko još vrtića može da se izgradi za te pare, a daleko od toga koliko lekara može da se zaposli i na taj način ubrza dolazak pacijenata do željenog lekara.

Ipak, mi smo časopis koji se bavi informacionim tehnologijama pa smo još ranije pričali na temu zdravstvenog elektronskog kartona i knjižica.

Dobra stvar jeste to da posle uvođenja nove knjižice, kažu u RFZO, neće biti potrebe da se čeka za markice za overu, a i podaci o osiguraniku moći će da se menjaju bez promene kartice. Nove elektronske kartice sa čipom sadržaće ime i prezime osiguranika, adresu i lični broj osiguranika (LBO). Na novoj legitimaciji neće biti medicinskih podataka. U planu je da se, kada se u celoj Srbiji uvedu elektronski kartoni, preko elektronske knjižice omogući uvid i u elektronski karton pacijenta.

U prvoj fazi od jula do septembra 2013. predviđen je pilot projekat izdavanja 80.000 elektronskih zdravstvenih kartica u filijali RFZO za Kolubarski okrug, dok će se u drugoj fazi, od oktobra 2013, izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica proširiti na celu Srbiju.

Postavlja se pitanje da li se sve ovo isplati. Šta vi mislite?

 

Inspiracija-izvori:

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/uskoro_elektronske_zdravstvene_knjizice.55.html?news_id=263521#sthash.1RyfLsB3.dpuf

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zdravtsvena-knjizica-kao-elektronska-kartica.lt.html

http://www.021.rs/Info/Srbija/Da-li-su-elektronske-zdravstvene-knjizice-potrebne.html

 

Tags: 
Aktuelan: