Elektronski novčanik

Koje su tri stvari bez kojih ne izlazite iz kuće? Većina vas će sigurno reći da su to mobilni telefon, novčanik i ključevi. NFC (Near field communication) tehnologija uzima vaš novčanik i ključeve i stavlja ih u jedan čip koji se dalje ugradjuje u mobilni telefon, praktično zar ne?

Veoma sličan Bluetooth tehnologiji, žrtvuje brzinu i funcioniše na razdaljini manjoj od 20cm ali ne zahteva povezivanje 2 sistema i troši daleko manje baterije.

Zamisao je da se standardizuje u svetu, generalno u funkciji elektronskog novca, i trenutno se ulažu najveća sredstva do sad kako bi se komercijalizovao kod banaka, proizvodjača mobilnih uredjaja i mobilnih operatera.

Na ovogodišnjem kongresu mobilnih sistema (Mobile world congress 2013) u Barseloni promovisan je u funkciji plaćanja ulaznice, ali se ispostavilo da je proces podešavanja telefona koji bi funkcionisao kao kartica bio prevelika gnjavaža i posetioci su mahom plaćali papirnim novcem.

Probijanje novih tehnologija na današnje tržiste se ispostavilo kao veoma teško i skoro uvek dočekano dozom skepticizma. Apple, koji je u poslednjoj četvrtini prošle godine držao 20,5% tržista mobilnih telefona, još uvek nije integrisao NFC tehnologiju u svoje uredjaje, dok je Visa sklopila ugovor sa Samsung Electronics da kontroliše SE (Secure element) kod njihovog sledećeg telefona Galaxy S IV.

SE je neka vrsta sefa unutar vašeg telefona, dolazi u obliku čipa i omogućava bezbednost podataka skladištenih unutar njega. Kontrola ovog elementa je od krucijalnog značaja za NFC jer postoje i druge kompanije u potrazi za sistemima virtuelnog novca koje koriste sopstvene onlajn platforme i ne bi podržavale ovu tehnologiju, kao i činjenica da ona ne obezbedjuje bezbedni prenos.

Za razliku od NFC-ovog pristupa PayPal komercijalizuje mobilnu onlajn kupovinu i fokusira se više na iskustvo kupca nego na proces plaćanja. Vizija ove kompanije za kupovinu šolje kafe: Na putu ka radnji izvadite telefon i pokrenete PayPal aplikaciju kako biste naručili kafu i platili unapred, kad stgnete u lokal prodavac ima vašu sliku i kafu, uzimate je i bez zadržavanja nastavljate sa vašim planovima.

Pitanje je kada će zaživeti ova tehnologija, sigurno je da dolazi ali kako ćemo se prilagoditi ovom načinu plaćanja i da li će se stari dobri pairni novac trajno zameniti elektronikom ostaje misterija.

Inspiracija - izvori:

http://en.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication

http://www.nfc-forum.org/home/

Tags: 
Aktuelan: