Energija nakon energetskog pića - mit ili istina?

Jeste li za jednu Ultru? Ili ste možda pre za Guaranu? Da? Razmislite još jednom...

Energetska pića su namenjena onome što im i sam naziv kaže – da pruže dodatnu količinu energije našem iscrpljenom i neispavanom organizmu željnom sna pred kojim je još jedan kolokvijum. Energija o kojoj je ovde reč potiče obično iz dva sastojka – šećer i kofein. Jedna tipična limenka energetskog pića može da sadrži od 80 do 500 miligrama kofeina i čak do 25 grama šećera. Da li vam je već jasno šta se dešava kada preteramo sa ovim sastojcima?

Poznata vam je pojava da dete nakon što pojede previše slatkiša postaje potpuno neobuzdano? Opet, poznato vam je i šta se desi kada popijete koju šoljicu kafe više nego što je trebalo? Da? Zamislite sada to zajedno...

Između 15 i 45 minuta nakon što ste bacili praznu limenku energetskog pića vaš organizam postaje nešto poput onog deteta napojenog kafom i nahranjenog sa 300 grama čokolade. Šećer i kofein su dospeli u krvotok, skaču pritisak i puls, blokiran je adenozin (supstanca koja učestvuje u procesu usled koga osećamo umor). Da, da, to je taj trenutak kada vam popijeno piće „daje krila“. Jetra počinje da reaguje i dodaje još malo šećera vašem krvotoku i osećaj da možete da spremite taj ispit za jednu noć već postaje opipljiv!

Onda prođe sat vremena... Nivo šećera počinje da opada, ponestaje i kofeina, vi se pitate šta vam se to dešava dok energetski nivo dostiže ponovo one minimalne vrednosti.

Nakon 5-6 sati oko 50% kofeina je redukovano iz organizma, a nakon 12 sati ga više nema. Šta se onda dešava? Tako je, dragi moji zavisnici, nastupa kriza. Zapravo, ovde možemo da govorimo o efektu koji nastaje i kod heroinskih zavisnika, pušača, alkoholičara... Radi se samo o manjem ili većem obimu simptoma i njihovoj jačini.

Tada vam je potrebna kafa, energetsko piće, bilo šta što će da zadovolji vašu potrebu za kofeinom!

Stručnjaci smatraju da umerene količine kofeina ne mogu biti štetne, čak imaju i povoljan uticaj na naš organizam. Ponavljam, umeren, što bi bilo do 100 miligrama kofeina na dnevnom nivou.

Šta nam previše kofeina može učiniti? Posledice su mnogobrojne: nesanica, nervoza, pojačan i ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, smanjen nivo energije na duže staze...

Ako ste primetili da postajete zavisni ili je negativnih posledica sve više zapitajte se zašto to radite svom organizmu i pokušajte da prirodnim načinima održite nivo energije na zadovoljavajućem nivou: spavajte bar 7 sati, uključite neku vrstu fizičke aktivnosti u svoju dnevnu rutinu, pa makar ona trajala i svega par minuta, hranite se zdravo sa što više svežeg voća i povrća, unosite dosta vode...

Ponoviću pitanje. Da li ste za neko energetsko piće?

Ako je vaš odgovor i dalje „Da, naravno!“ onda ne zaboravite da je umerenost ključ svega!

 

 

Izvori:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/298202.php

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/energy-drinks/faq-20058349

http://science.howstuffworks.com/innovation/edible-innovations/energy-drink.htm

Aktuelan: