Firefox je mnogo više od web browser-a

Upoznajte se sa interesantnim dodacima za ovaj web browser. Ako ste web dizajner ili developer onda sigurno znate da kako god pisali vaš kod, uvek će nešto poći po zlu. Firefox može da vam pomogne.

Većina web browser-a nudi dodatke web dizajnerima kako bi oni što lakše pronašli greške u svom kodu i rešili probleme na koje nailaze. U browser-u ponekad možete ne samo da pronađete problem, već i da prepravite svoj sajt i vidite kako će on izgledati. Postoji mogućnost da direktno unosite JavaScript kod i proveravate kako se izvršava.

Popularni browser Firefox prvi je počeo sa dodacima za web dizajnere i web developere, možda je i zbog toga postao ovoliko aktuelan.

Verovatno će vam neki od dodataka u ovom članku biti poznate, ali sa nekima ćete se i iznenaditi. Mi smo rešili da izdvojimo nekoliko dodataka, koji su nama bili zanimljivi, a nadamo se da ćete ih isprobati i koristiti u daljem radu.

Firebug

Firebug je napravljen tako da olakša web dizajnerima i developerima pronalaženje grešaka u kodu. Firefox sam po sebi ima „Error“ konzolu gde možete videti zbog čega vam neka stvar na sajtu nije radila. Tu možete pronaći opis problema. Takođe pomoću „Inspect element“ možete videti kod sajta kao i CSS i direktno ga menjati na sajtu, ali ako želite nešto više potreban vam je Firebug.

Pored svih poruka o greškama, prikaza HTML-a i CSS-a sa Firebug-om ćete imati i mogućnost da izmerite sve delove sajta, pratite aktivnost na mreži, čak i da „debug“-ujete JavaScript. Postoji mogućnost dodavanja „break point“-a. Takođe, možete videti i sadržaj vaših objekata i tako proveriti da li dobijate željene vrednosti. Možete videti sadržaje „kolačiće“ i manipulisati njima.

Priznaćete Firebug izgleda kao neki bolji program za pisanje koda.

FireBug možete preuzeti ovde.

ColorZilla

Koliko vam se puta desilo da vam se svidi neka boja, a ne znate heksadecimalni kod za nju. Verovatno ste morali da slikate ekran, pa da pomoću nekog programa za obradu slika pronađete boju. Sada postoji rešenje za to. Predstavljamo vam ColorZilla-u, dodatak za Firefox koji pronalazi kodove za boje umesto vas.

Kada instalirate dodatak u desnom uglu vašeg browser-a pojaviće se njegova ikonica. Kada kliknete na ikonicu aktiviraće se dodatak i dovoljno je samo da mišem pređete preko boje koja vam se dopada i odmah ćete dobiti heksadecimalni kod koji vam je potreban. Pored heksadecimalnog koda postoji i RGB kod.

ColorZilla čak i čuva podatke o bojama koje ste prethodno birali. Pored ovoga postoji i Gradient Generator pomoću koga možete praviti svoj gradijent boja i dobiti CSS kod koji ćete dodeliti nečemu na vašem sajtu.

ColorZilla dodatak možete preuzeti ovde.

MeasureIt

Većina web dizajnera ima problem sa veličinama određenih delova na sajtu. Firefox je našao rešenje za to. Postoji dodatak MeasureIt sa kojim možete „izmeriti“ delove na sajtu i tako dobiti tačan broj pixel-a koji vam je potreban.

MeasureIt možete preuzeti ovde.

Inspiracija – Izvori:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/

http://getfirebug.com/

http://www.technobuffalo.com/wp-content/uploads/2013/03/mozilla-firefox-addons-real-fire-fox.jpg

Tags: 
Aktuelan: