Fotor

Pojavom socijalnih mreža i masovnom upotrebom digitalnih fotoaparata i mobilnih telefona fotografija je dobila novi oblik i postala neizostavni deo naše svakodnevnice. Da bi fotografija bila savršena često je neophodno da se obradi određenim alatima. Dijapazon alata se svakodnevno širi i obogaćuje novim programima, ali malo je njih koji su jednostavni za rad. Često korisnici ne mogu da se snađu pri radu sa ozbiljnijim alatima i sa njihovim koplikovanim korisničkim interfejsima.

Fotor je aplikacija koji nudi jednostavnu obradu fotografija u samo par klikova. Fotor ima za cilj da se fotografija obradi brzo, jednostavno, a da sama fotografija izgleda upečatljivo kao da je delo profesionalaca. Glavni slogan Fotor aplikacije je „Povedite svoje fotografije tamo gde nijedna fotografija još nije bila“. Fotor je besplatna multiplatformska aplikacija koja je dostupna za Windows, Mac OS X, Android i iOS operativne sisteme. Takođe postoji i kao aplikacija namenjena korisnicima Windows 8 operativnog sistema. Veličina aplikacije za preuzimanje iznosi 46MB, dok nakon instalacija na HD iznosi 180MB.

Nakon pokretanja Fotor-a neophodno je da izaberete sliku koju želite da obradite. Podržani formati su JPG, BMP, TIFF, GIF i PNG. Pored ovih formata Fotor podržava i 13 različitih RAW formata renomiranih proizvođača kao što su Canon, Nikon, Sony, Fuji, Kodak, Olympus i još mnogi drugi.

Na levoj strani se nalazi preview slike koja je u izradi. Nakon menjanja parametara koji se nalaze sa desne strane pravi se novi preview koji prikazuje trenutno stanje slike nakon promena. Fotor funkcioniše po principu implementiranja grafičkih filtera samo jedim klikom miša. Važno je da se napomene da nije moguće kombinovanje dva ili više filtera koji pripadaju jednoj oblasti. Iz oblasti Scenes možete „naneti“ parametre koji važe prilikom fotografisanja u određenim uslovima. Postoji 13 parametara koji mogu da redefinišu fotografiju na vama željeni način. Ukoliko ipak nijedan od parametara ne zadovoljava vaše kriterijume onda je tu Adjust opcija.

Oblast Effects ima za cilja da poboljša sveukupni utisak fotografije uz pomoć filtera kojih ima 60. Uz pomoć filtera možete napraviti razne varijacije vaše fotografije.

Oblast Borders omogućava vam da digitalno uramite vašu fotografiju sa preko 25 šablona. Jedna od oblasti Fotor-a je i Titl-Shift kojim možete fokusirati određeni deo fotografije dok će ostatak biti zamagljen.

Nakon što ste fotografiju uredili baš onako kako ste želeli preostaje snimanje u formate kao što su JPG, BMP, TIFF, GIF i PNG. Pored snimanja postoji i opcija automatskog objavljivanja na Facebook, Twitter i Flickr.

Fotor je jednostavan za korišćenje, daje fantastične rezultate i svakako će ostaviti dobar utisak. Pored toga što je besplatan Fotor je multiplatformska aplikacija koja je čak dostupna i iz browsera. Svojom jednostavnošću cilja na populaciju koja nije vešta u obradi fotogrfija i želi da im uz par jednostavnih klikova omogući savršene i upečatljive fotografije.

 

Inspiracija – izvori:

Svet kompjutera, maj 2013. godine

 www.fotor.com

Tags: 
Aktuelan: