Gedžeti koji su obeležili 90-te

Devedesete su bile vreme nikada ranije viđenog tehnološkog napretka. Iako neki od uređaja koji su razvijeni u tim danima nisu uspeli na otvorenom tržištu, postavili su kamen temeljac za dalji razvoj visoke tehnologije gedžeta  kojima se divimo danas. Koji su to uređaji, kojima smo se tada divili, bili početak ere novih tehnologija?

1. Nintendo 64

U vreme kada su drugi konkurenti nudili 32-bitne igračke konzole, Nintendo je otišao korak napred i stvorio Nintendo64, otvarajući sasvim novi svet za igranje. Ova konzola je bila sposobna da podrži 3D grafiku, kao i igru Mario64 koja se još uvek smatra jednom od najboljih 3D igara svih vremena.

2. The Tamagotchi

Od mnogih stvari kojih se  sećamo  iz devedesetih i uz koje smo se zabavljali najzanimljiviji je bio Tamagotchi, virtuelni ljubimac koji nas je budio noću tražeći pažnju, čišćenje ili hranu. Ova jajasta plastična igračka je devedesetih godina za decu predstavljala i više od ljubimca.

3. Nokia 5110

Verovatno jedan od najpopularnijih Nokia  mobilnih telefona koji je ikada napravljen, trajan i neotporan model 5110. Za njega su postojale maske  u raznim bojama, imao je Snake igricu instaliranu, imenik, budilnik i podržavao je tekstualne poruke. Šta  ste više mogli želeli od mobilnog telefona  1998. godine?

4. iMac G3

iMac G3 iz Apple-a je prvi all-in-one računar koji je postojao na tržištu. Postavio je put za svaki drugi sličan uređaj koji je usledio njegovim stopama. Radio je na prvoj verziji OS X i svojim jedinstvenim modernim dizajnom postao je široko popularan1998. godine.5. GameBoy

Nintendo je napravio veliki uspeh 1990. kada je predstavio Gameboy, ubedljivo najpopularniju portabl igračku ikada napravljenu.

6. Sony Discman

Sonijev najveći uspeh je CD player  realizovan 1995. godine  koji je pružao  kvalitetnu reprodukciju muzike korisnicima sa njihovih omiljenih CD-ova. Sportski moderan dizajn i funkcije kao što su čekanje i anti-shock su ga tada činile svemogućim.

7. Motorola StarTAC

Godine 1996, StarTAC  iz Motorole je bio najmanji  super telefon gde se već naziru sve veća ulaganja u mobilnu industriju . Sa svojim elegantnim dizajnom ovaj telefon je bio istinski gadžet , bio je i više nego megapopularan svi su ga želeli, iako nisu mogli svi financijski da sebi priušte  komnikaciju mobilnim telefonom.

8. Canon PowerShot

Godine 1998. Canon je napravo svoj prvi digitalni fotoaparat. Imao je  neverovatnih 8.0 megapiksela i CCD senzor. Ovaj uređaj je brzo dosegao do srca i umova amaterskih fotografa.

9. Philips LCD TV

Sportski navijači su sa radošću dočekali televizor od 42 inča koji pruža kristalno jasnu sliku i zvuk. Ipak to iskustvo je i koštalo:  TV sa ravnim ekranom je na tržištu vredeo "samo" 15.000 dolara po komadu. Skupo iskustvo.

10. Casio G-Shock Frogman Series

Ovaj posebni sat iz 1993. godine će ući u istoriju kao jedini ovlašćeni ISO200 vodootporan časovnik. Sat je digitalan, prikazuje vreme i datum i ima pozadinsko osvetljenje.

Inspiracija – izvori:

http://10awesome.com/category/technology/ 

Tags: 
Aktuelan: