Global Citizen

Studentska organizacija AIESEC nedavno je predstavila studentima program za lično usavršavanje pod nazivom Global Citizen. Projekat nudi studentima priliku da upoznaju druge narode, njihovu kulturu, ali i volontiranje na društveno odgovornim projektima širom sveta.

Kao što smo i ranije pisali, najveći problem studenata u Srbiji upravo je mogućnost primene znanja i veština koje nam institucije obrazovanja daju. Međutim, ne možemo poreći da se u našoj zemlji pojavljuje sve više i više programa osmišljenih da nam kroz volontiranje ili praksu pomognu da dođemo do radnog mesta. Global Citizen je upravo jedan od takvih programa.

Ovaj program izdvaja to što je nekako akcenat stavljen na upoznavanje kultura drugih naroda što studentima omogućava pored sticanja praktičnog znanja druženje sa mladima širom sveta.

Prijavljivanje za ovaj projekat je više nego jednostavno. Na zvaničnoj web prezentaciji projekta popunite prijavu i kroz nekoliko dana bićete obavešteni kada da dođete na informativni razgovor. Nakon toga organizatori će vas obavestiti da li ste primljeni i ukoliko jeste počinjete da tražite praksu koja vam odgovara. Birate datum kada vam odgovara i zemlju u koju biste zeleli da idete.

Neke od zemalja koje su vam na raspolaganju su Rusija, Egipat, Tunis, Turska, Portugal...

Program traje šest nedelja. Studentima je obezbeđen:

-smeštaj

-podrška tokom traženja prakse

-kulturološka priprema za praksu

-podrška tokom same prakse ali i nakon njenog završetka

Program je dostupan mladima (od 18 do 26 godina). Uslov je znanje engleskog jezika (B1 nivo znanja).

Ipak nije sve tako idealno - troškove prakse i puta plaćate sami. U program nisu uključeni ni troškovi zdravstvenog osiguranja koje smo grubo izračunali; na primer Rusiju iznose oko 5000 dinara. Troškove vize i troškove za izdavanje potrebne dokumentacije svakako smosite vi. Primera radi troškovi izdavanja jednokratne vize za Rusiju iznose 50 dolara.

Praksa se odvija u nevladinim organizacijama, školama, na Univerzitetima i u letnjim kampovima.

Po završetku prakse možete podeliti svoja iskustva sa drugima. Neka od iskustava sa sličnih projekata možete pročitati i na sajtu projekta. Koliko smo u mogućnosti da vidimo svi studenti imaju samo reči hvale. Prezadovoljni su iskustvom koje su imali, a kući su se vratili bogatiji za još nekoliko prijatelja.

Detaljne informacija o programima volontiranja biće predstavljene na Ekonomskom fakultetu, 3. aprila u 20:00.

Da zaključimo, projekat Global Citizen nudi vam da budete poput mladih ambasadora koji čine jedan internacionalni tim željan znanja i novih prijateljstava.

 

Inspiracija – izvori:

http://globalcitizen.rs/welcome

http://aiesec.org.rs/global-citizen-bba/

http://aiesec.bg/projects/outgoing-projects/

Aktuelan: