Heml.is

Peter Sunde jedan od ko-osnivača torrent sajta Pirate Bay rešio je da, u saradnji sa Linusom Olsonom i Lejfom Hogbergom, razvije IM (instant messaging) aplikaciju koja će biti imuna na špijuniranje. Nakon velikog skandala, nastalog objavljivanjem informacija američke agencije NSA, sami korisnici interneta strahuju za svoju privatnost i bezbednost svojih informacija.

Sama aplikacija bi trebalo da bude imuna na špijuniranje tako što bi komunikacija između korisnika bila kriptovana na takav način da i sami kreatori aplikacije ne bi mogli da dekriptuju podatke. Aplikacija bi se zvala Heml.is, što na švedskom znači tajna.

Heml.is bi po svemu ličio na WhatsApp i druge IM aplikacije. Prema planovima kreatora aplikacija će biti besplatna za korišćenje, neće plasirati nikakve reklame, a postojaće i premium opcije kojima bi se finansirao dalji razvoj aplikacije.

Aplikacija bi radila na iOS i Android platformi. Za sam razvoj neophodna je investicija od 100.000 dolara koja je pre nekoliko dana premašena i trenutno iznosi preko 150.000 dolara. Heml.is aplikacija pruža privatnost i sigurnost podataka, osobine koje su velikom ekspanzijom interneta izgubile na značaju.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?nav_id=731137

http://www.itvesti.info/2013/07/osnivac-pirate-bay-pravi-messaging.html

http://s1.ibtimes.com/sites/www.ibtimes.com/files/styles/v2_article_large/public/2013/07/10/hemlis.JPG

https://heml.is/img/hemlis_ui_mocks.png

Tags: 
Aktuelan: