Inovacije u finansijskom sektoru: banka u džepu

Svet je suočen sa velikim promenama koje sa sobom neminovno donosi fenomen „Internet stvari“, pa su i banke prinuđene na jako velike investicije u razvoj svojih sistema i prilagođavanje promenama. Otvaraju li ta nova tehnološka dostignuća mogućnost da uskoro svoju banku i sve njene usluge nosimo sa sobom u džepu kuda god da krenemo?

Upoznati smo sa tim da je industrija finansijskih usluga imala tendenciju da neprestano zaostaje za usvajanjem novih digitalnih tehnologija. Još uvek smo, nažalost, daleko od toga da možemo reći da su banke lideri kada govorimo o uvođenju novih naprednijih sistema, ali smo svakako svedoci velikog pomaka u industriji finansijskih sistema. Svet je suočen sa velikim promenama koje sa sobom neminovno donosi fenomen „Internet stvari“, pa su i banke prinuđene na jako velike investicije u razvoj svojih sistema i prilagođavanje promenama. Otvaraju li ta nova tehnološka dostignuća mogućnost da uskoro svoju banku i sve njene usluge nosimo sa sobom u džepu kuda god da krenemo?

Sve finansijske institucije, a posebno banke, poslednjih godina ulažu jako velike količine novca u razvoj svojih sistema i infrastrukturu koja će stvoriti novu mrežu uz omogućavanje povezivanja ogromnog broja uređaja. Kako će tačno finansijski sektor moći da iskoristi prednosti koje „Internet stvari“ sa sobom nosi?

Ogromna količina podataka. Povezanost gotovo neograničenog broja uređaja stvara mogućnost za dobijanje neverovatnog obima informacija o korisnicima, njihovim potrebama i navikama. Ovde se zapravo pokazuje koliku moć ima podatak koji stiže u tačno određenom trenutku – onda kada je neophodan – neograničenu moć! Bankama je omogućeno da prate potrebe korisnika i svakoga dana unapređuju svoje sisteme kako bi na najbolji način mogle da odgovore na te potrebe. Korisnicima se na ovaj način omogućava da dobiju paket usluga koji je formiran specijalno za njih, što će neminovno dovesti do veće lojalnosti korisnika i njihove želje da nastave da koriste usluge te finansijske institucije.

Plaćajte gde god da ste. Visa i MasterCard već par godina unazad navode da se planira uvođenje sistema koji će da omogući plaćanje sa bilo kog mesta i bilo kog uređaja koji ima pristup Internetu. Jasno nam je da eksplozija podataka koji se danas pojavljuju pruža neograničene mogućnosti koje mogu u potpunosti da transformišu usluge finansijskog sektora. Taj novi model plaćanja mora da pruža mogućnost trenutnog i nesmetanog prenosa novca sa bilo koje lokacije i bilo kog uređaja.

Sigurnost. Glavna briga korisnika je svakako sigurnost njihovog novca i ličnih podataka, pa samim tim to mora postati primat i za sve one koji se bave pružanjem finansijskih usluga. Razvoj tehnologija omogućava uvođenje novih sistema autentifikacije korisnika što zloupotrebe svodi na minimum, omogućavajući nesmetano i sigurno obavljanje transakcija bez ikakvih bojazni. Takođe, praćenjem korisnikovih svakodnevnih transakcija banka ima mogućnost da u realnom vremenu vodi statistiku navika za svakog korisnika ponaosob i da reaguje čim se pojavi transakcija koja u većoj meri odudara od svih prethodnih ili po bilo kom osnovu pruža mogućnost za sumnju.

Mnoge svetske banke i private kompanije još 2015. godine su na konferenciji o finansijskim inovacijama “Finovejt” predstavile mnogobrojne ideje i aplikacije koje ukazuju na to da se krećemo ka potpunoj inovaciji finansijskog sektora. Ako ste neko ko ne voli čekanje u redu, mnogo papira i odlazak u banku stotinak puta zbog jedne stvari, onda će vas obradovati činjenica da se već uveliko radi na sistemima koji će omogućiti da uz svega par klikova završite sve što vam je potrebno, od plaćanja računa što već sada možete, do podizanja kredita, određivanja svoje rate i perioda otplate. Takođe, razvijaju se sistemi koji omogućavaju da uz svoj mobilni telefon možete da izvršite uplatu bilo gde, bilo kada i bilo kome u bilo kojoj valuti. Gotovo sve banke kod nas danas nude svojim korisnicima sjajne pogodnosti u vidu mobilnog ili Internet bankarstva što nam ostavlja mogućnost da se nadamo da će uskoro i kod nas stići jedan potpuno novi sistem koji će nam ostavljati vremena za svakodnevne aktivnosti, bez nepotrebnog gubljenja vremena na čekanja, prikupljanje dokumentacije i potpisivanje tih istih papira.

„Internet stvari“ otvara vrata budućnosti finansijskom sektoru – ulazimo u budućnost uz veći nivo kvaliteta, personalizaciju usluga, veću sigurnost i poboljšano iskustvo korisnika. Igrači u finansijskom sektoru koji danas prihvate mogućnosti novih tehnologija, bez sumnje će sutra biti lideri u svojoj oblasti delovanja!

 

Izvori:

http://www.bankingtech.com/511682/iot-and-the-banking-revolution

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/1882/tehnologija/1833061/banka-u-dzepu

Tags: 
Aktuelan: