Instant fotoaparati današnjice

Početkom dvadesetog veka Edwin Land napravio je prvi instant fotoaparad, danas poznatiki kao Polaroid. Zanimljivo je to da je on u početku imao ideju da kreira običan fotoaparat, međutim njegova, tada trogodišnja ćerka postavila mu je jedno, veoma interesantno, pitanje: „Zašto fotoaparat odmah ne napravi fotografiju?“ Tako se rodila ideja i nastao je napoznatiji fotoaparat na svetu.

Edvin je već 1937. godina osnovao fabriku Polaroid. Danas ova fabrika slavi 76-tu godišnjicu, a od nedavno je ideju instant fotoaparata prilagodila i digitalnim aparatima. Može se pohvaliti i prvim android fotoaparatom pod nazivom „iM1836 Android Camera“.

Mi ćemo se zadržati na instant fotoaparatima.

Mali broj ljudi se danas može pohvaliti fotoalbumom sa slikama sa letovanja. Razvijanje fotografija često je skupo, a i manje više nepotrebno. Sve naše fotografija čuvano na CD-ovima, fleševima, hard diskovima. Klasične ramove zamenili su digitalni. Slike u novčanicima retko da i imamo, a i kada imamo obično su nam ostale od slikanja za indeks.

Zamislite da sa jednim aparatom možete fotografisati, obraditi fotografiju i potom je ištampati. Nije li to fantastična ideja do koje je došla jedna trogodišnja devojčica sa početka priče.

Polaroid danas nudi nekoliko instant fotoaparata. Koliko smo mogli da vidimo na internetu većinu ovih aparata ne možete, na žalost, kupiti u nekoj od prodavnica u Srbiji.

Nama je zapao za oko Polaroid 300 Instant Camera PIC300L. Ovaj aparatić košta oko 50 evra i možete ga nabaviti preko amazona ili drugih online prodavnica. Lepog je dizajna, poseduje sve one karakteristike kao i klasični fotoaparati. Međutim ovaj aparat zapravo previ fotografije nešto veće veličine od vizit kartica i to vrhunskog kvaliteta.

Drugi aparat je Polaroid Z2300 ZINK. Ovaj aparat ima 10 mega piksela i veličinu ekrana od 3 inča. Pravi fotografije veličine 2x3 inča otporne na vodu i cepanje. Možete čak dodati i okvir slici ili štampati crno-bele fotografije. Štampa slike za manje od minut.

Cena ovog aparata iznosi oko 150 evra. Takođe ga možete nabaviti preko online prodavnica.

Nemojte da vas zavara cena jer papir i ostali neophodni dodaci ovim aparatima nisu ni malo jeftini. Primera radi paket od 50 papira za prethodni fotoaparat iznosi oko 25 dolara.

Ukoliko su vam ovi aparati skupi ili niste pobornik online kupovine na našem tržištu nalazi se veliki broj foto štampača. Cene ovih štampača su veoma različite. Kreću se od nekoliko desetina evra pa čak i do nekoliko hiljada evra.

Mi ćemo izdvojiti jedan od najjeftinijih CANON PIXMA iP2700. Njegova cena je oko 3 000 dinara i sa jednim punjenjem možete ištampati više od 200 fotografija u boji. Međutim nastaje problem kod menjanja ketriča koji košta skoro kao i štampač. Stoga vlasnici preporučuju da po nestanku ketridža kupite novi štampač jer vam to dođe maltene jeftinije.

 

Ukoliko ste pravi ljubitelji vrhunske fotografije pred vama je veliki izbor sličnih štampača sa mnogo boljim karakteristikama ali i višim cenama.

 

 

 

 

Inspiracija-izvori:

http://www.polaroid.com/

http://www.canon.rs/

http://www.naslovi.net/2012-07-12/it-box/polaroid-z2300-zink-instant-digitalni-fotoaparat/3651047

http://www.bhphotovideo.com/c/product/688757-REG/Polaroid_PIC300L_300_Instant_Film_Camera.html/c/product/#inpage:IN+STOCK

www.theverge.com

Tags: 
Aktuelan: