Internet postaje dostupan svima - Project Loon

Upoznajte Project Loon, novi Google-ov projekat koji ima za cilj da Internet postane dostupan svima i to na onim mestima gde je do sad izgledalo nemoguće.

Google ima nekoliko ideja koje sprovodi u delo. To su pre svega Google naočari o kojima smo već pisali, na drugom mestu su kola kojima čovek ne mora da upravlja i treća ideja za koju smo tek skoro saznali je ideja da Internet bude dostupan i u onim krajevima u kojima je to trenutno nemoguće. Ovaj treći projekat Google je nazvao:Project Loon.

Projekat je i dalje u početnoj fazi, ali Google se nada da će jednog dana hiljade ovakvih balona biti na nebu. Da bi ispunili ovaj cilj, čeka ih dosta problema. Moraju da osiguraju balone da stoje na određenom mestu I da se ne pomeraju. Iz ovih razloga Google je ovih dana testirao svoje balone na Novom Zelandu, gde je pušteno 30 ovakvih balona. Neki baloni su padali na zemlju pre nego što je bilo planirano. Zanimljivo je da su u kompaniji razmišljali o svakom mogućem problemu. Na balonima su čak napisali : “Bezopasan naučni eksperiment” i ponudili nagradu onom ko ga nađe i vrati kompaniji.

Google je napravio kratak video na kom je objašnjeno kako ovi baloni funkcionišu:

Naravno, Google ima još puno posla i želimo im svu sreću. O datumu lansiranja proizvoda ne možemo ni da nagađamo, ali saznali smo da nekoliko domova u Novom Zelandu već ima pristup Internetu preko ovih balona.

Inspiracija – izvori:

http://www.geekosystem.com

http://www.techhive.com

Tags: 
Aktuelan: