Internet of Things

Tema o kojoj će se definitivno najviše pričati ove godine i ujedno najinovativniji pojam u IT svetu danas – Internet inteligentnih uređaja. Saznajte više o ideji koja se do skoro mogla naći samo u naučnoj fantastici, a sada je deo naše svakodnevnice.

Zamislite da su sve stvari povezane u jednu veliku mrežu, internet svih stvari. Svakom od tih stvari bismo mogli da upravljamo, tako da možemo preko aplikacije na telefonu da se povežemo sa aparatima kod kuće. Mogli bismo da uključimo bojler tako da imamo toplu vodu čim dođemo kući ili da pokrenemo aparat za kafu iz kreveta, da bi nas spremna šolja kafe sačekala kada uđemo u kuhinju.

Ovo je ideja kojom su se mnogi veliki umovi poigravali decenijama unazad, pa tako u većini naučno-fantastičnih filmova možemo videti pametne kuće, pametne prodavnice ili cele pametne gradove. Danas ta ideja velikom brzinom postaje stvarnost.

Sveobuhvatnost interneta inteligentnih uređaja najbolje opisuje Dejv Evans, glavni futurista kompanije Cisco, koji kaže: „Sve što ima prekidač biće deo mreže.“

Oblasti na koje se može primeniti koncept interneta inteligentnih uređaja su neograničene. Sa upotrebom pametnih uličnih svetiljki, koje u zavisnosti od toga da li nekoga ima u blizini svetle različitim intenzitetom, došlo bi se do neverovatne uštede na nivou grada. Kada bi svi automobili imali senzore koji obaveštavaju dežurne službe o udesu koji se desio, spasili bismo mnoge živote. Ako bi ključni podaci o zdravstevnom stanju nekog pacijenta bili dostupni preko aplikacije, ne bi bilo potrebe da ljudi odlaze kod lekara na obične preglede, čime bismo uštedeli vreme i pacijentima i doktorima.

Pametne kuće su najzanimljivije sa stanovišta korisnika. Ideja je da sve u kući možete kontrolisati preko mobilnog telefona, tableta ili laptopa. Možete paliti i gasiti svetla, uključiti grejanje ili isključiti klima uređaj ukoliko ste to zaboravili da uradite. Naravno, kao što vi nešto „govorite“ aplikaciji, tako ona nešto javlja vama. Zato će vas ona upozoriti da ste zaboravili da isključite šporet ili će vam olakšati kupovinu u prodavnici tako što će vam javiti da nema mleka u frižideru.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog koncepta i što ga čini stvarno inovativnim je ideja komunikacije između mašina. Ako primenimo ovu ideju, naš frižider će kontaktirati pametni supermarket i sam naručiti mleko kada vidi da ga nema, svetla u dvorištu će se upaliti kada registruju da se naš auto približava kapiji, a detektor za dim će pozvati vatrogasnu službu ukoliko ustanovi da je došlo do požara.

Internet inteligentnih uređaja može se primeniti na gotovo sve što možemo da zamislimo. Naučnici koji već uveliko rade na sprovođenju ove ideje u stvarnost su napravili vodič kroz moguće primene, koji je u obliku stripa, kao i trejler koji prikazuje kako izgleda svakodnevni život uz mrežu svih stvari. Iznenadićete se kada vidite koliko stvari već postoji!

Inspiracija – izvori:

Internet of things, predavanje profesora dr Srđana Krča na Fakultetu organizacionih nauka

http://www.computerworld.com/s/article/9221614/Today_the_Internet_tomorr...

http://technode.com/2012/05/14/internet-of-things-not-just-a-concept-for...

http://www.nesta.org.uk/news_and_features/12for2012/assets/features/mass...

Tags: 
Aktuelan: