Jobsomanija ili kako postati “kul” informatičar

Čak i njegovu siluetu prepoznaje većina moderne populacije. Redovi za proizvode koje proizvodi njegova kompanija protežu se i po nekoliko kilometara. Stvar je prestiža imati proizvod kompanije Apple, iako nekada isti ti proizvodi koštaju više nego što im je realna cena.

U mnogim kompanijama radi se na softveru Microsofta. Windows operativni sistem poseduje većina naših kolega. Mnogi rade na open source kodu, izmene ga, prodaju i zarađuju basnoslovne cifre za Srbiju, da bi na kraju kupili iPhone kad stigne plata. Menjajući kod malo se zaborave ko im je obezbedio zaradu na prvom mestu.

Ne želimo da umanjimo genijalnost ovog čoveka i sve što je postigao u životu, ali ovde je reč o totalno drugoj stvari. Naslov je obećao da će vas ovaj tekst naučiti kako da postanete “kul” štrebe, kao oni štreberi u filmovima (trenutno se u bioskopima prikazuje film baš o Stivu).

Pitanje se postavlja, kako do neba?

Kroz kratku IT istoriju, a svi znamo da je istorija učiteljica života, naučili smo na tuđim primerima šta treba, a šta ne raditi da bi svet obožavao geek-a koji iz garaže kreće na put osvajanja sveta.

Prva stanica – kviz.

Prepoznajete li nekoga sa ovih fotografija?

Hajde pa probamo opet. Prepoznajete li nekoga sa ovih fotografija?

Mala pomoć, poslednja dvojica su svojevremeno bili najveći neprijatelji, ali svaki od njih sada, bio sa nama ili ne, vredi više nego prva trojica zajedno. Zašto?

Prva trojica su svoj proizvod ili izum dali na korišćenje celom svetu bez nadoknade (kao i armija drugih, ali nema dovoljno mesta da ih sve pobrojimo). Oni i dalje promovišu ideju da softver ili IT proizvod mora biti dostupan svima bez nadoknade. Kolege, da nije njih bilo, sada ne biste imali posao.

Druga dvojica već duže vreme naplaćuju svoje proiyvoe. Nije loše ni raditi u Microsoft-u, to su shvatili i sadašnji vlasnici Nordeusa.

Kviz je dosta toga rekao, a ako vas zanima ko su prva trojica, pošto sigurno znate drugu dvojicu guglajte: Richard Stallman,  Tim Berners Lee i Linus Torvalds. Kada smo već kod Google-a. Mozaik je njegov pra-pradeda. Da nije bilo Mozaika čiji je tvorac isti dao na korišćenje svetu bez nadoknade ne bi bilo ni ove uspešne kompanij.. Tu se otvara još pitanja. A do tad: kad izlaze Google naočare i da li mogu da ih povežem sa  svojim iPhone-om?

Zaključak: Ako hoćeš da te svet ceni kao “kul” geek-a, ne smeš dati svoj izum besplatno. Što veća naplata, više će te poštovati. Dok zarađuješ na njima ljudi će te ceniti, dok drugi zaradjuju na tebi. Procenite sami gde vidite sebe u IT svetu. Srećno!

Inspiracija - izvori:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/NicoBZH_-_Richard_Stallman_%28by-sa%29_%2810%29.jpg

http://www.demilked.com/magazine/wp-content/uploads/2011/10/apple-logo-steve-jobs-silhouette-thumb290.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Linus_Torvalds.jpeg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Tim_Berners-Lee-Knight-crop.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Dts_news_bill_gates_wikipedia.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Steve_Jobs_Headshot_2010-CROP.jpg

http://www.blogcdn.com/blog.games.com/media/2011/09/mg3468.jpg

Tags: 
Aktuelan: