Kako da baterija traje duže

Tehnologija je danas postala nezamenljiva „stvarčica“ u našim svakodnevnim aktivnostima. Složićemo se da je dan bez računara, tableta, pametnih mobilnih telefona gotovo nezamisliv. Međutim, pored svih dobrobiti koje donose, sjajnih aplikacija koje svi koristimo i novih mogućnosti koje nude, svi oni imaju jednu zajedničku manu – kratko trajanje baterije.

Jasno je da pored svih operacija koje podržavaju moraju da troše velike količine električne energije, ali to saznanje ne menja osećaj koji se pojavi kada ugledamo onih 5% i shvatimo da punjača nema.  :(

Ne brinite, postoji nekoliko sjajnih saveta koji vam mogu pomoći i produžiti trajanje baterije na vašem pametnom uređaju.

1. Smanjite osvetljenost ekrana i isključite opciju "Auto Brightness".

Kako bi baterija trajala duže smanjite osvetljenost ekrana na 50% ili manje. Pored toga, ukoliko smanjite vreme za koje će se ekran sam isključiti i baterija će trajati duže.

2. Isključite telefon.

Ukoliko znate da neko duže vreme (par sati i više) nećete koristiti mobilni telefon, isključite ga. To će omogućiti bateriji da se dodatno napuni i oporavi i produžiće njeno trajanje kasnije u toku dana. Isti je slučaj i sa signalom. Ako se nalazite u oblasti u kojoj nema signala i tako će ostati neko vreme, ne pokušavajte po svaku cenu da dođete do signala, jer telefon troši ogromnu količinu energije dok je u potrazi za boljom konekcijom. „Airplane“ režim je takođe odlična opcija u ovim situacijama.

3. Pražnjenje i punjenje do kraja - ne!

Izbegavajte čekanje da se telefon potpuno isprazni kako biste ga napunili, kao i punjenje do 100%. Litijumske baterije koje se obično nalaze u mobilnim telefonima su kreirane tako da se pune na vreme i češće. Time ćete ne samo produžiti vreme napunjenosti baterije, već i vek trajanja baterije u vašem telefonu.

4. Isključite nepotrebne aplikacije.

Ukoliko vam sada trenutno nisu potrebni, najbolje bi bilo da WiFi, Bluetooth, GPS i slično isključite. Ako u pozadini radi veći broj aplikacija i funkcija, baterija će trajati mnogo kraće.

5. Tamnija pozadina!

Animirane pozadine, fotografije sa letovanja, divni kućni ljubimci... Ako vam je potrebno duže vreme trajanja baterije izaberite ipak što tamniju pozadinu, na taj način će manja količina energije biti utrošena.

6. Isključite vibraciju.

Osim kada vam vibracija zaista nije neophodna, radije se opredelite za to da je isključite. Vibracija na dodir, zvuk pritiskanja brojeva i otključavanja ekrana vam nisu potrebni ako razmišljate o bateriji. Takođe je bolje, kada završite sa predavanjima i poslom, uključiti običan zvuk na telefonu.

7. Izbegavajte pregrevanje.

Baterije su jako osetljive na visoke temperature, pa bi bilo preporučljivo da prilikom punjenja baterije ne razgovarate, ne slušate muziku, ne igrate igrice i slično. Takođe se preporučuje da prilikom punjenja baterije skinete masku sa svog telefona.

 

Izvori:

http://www.wikihow.com/Make-Your-Cell-Phone-Battery-Last-Longer

http://edukacija.rs/tutorijali/kako-da/kako-da-baterija-na-telefonu-traje-duze

https://brightside.me/inspiration-tips-and-tricks/4-rules-to-help-double-your-phones-lifespan-360460/

Aktuelan: