Kako da završim fakultet koji ne volim?

Prva rečenica koju obično čujemo na fakultetu jeste: ,,Ovde ste svojom voljom". Mislite da ste jedan od retkih koji progutaju knedlu čim čuju ovu rečenicu? Niste. Boban Stojanov, jedan od prvih trenera razvoja intelektualnih veština na prostorima bivše Jugoslavije, rešio je da vam pomogne u rešavanju ovog problema. 

Nedavno se na tržištu pojavio još jedan priručnik za učenje, ovog puta od novog autora, trenera za razvoj intelektualnih veština, Beograđanina Bobana Stojanovića. On je kao i mnogi drugi upisao fakultet koji nije voleo ali iako suočen sa mnogim problemima koje takav izbor nudi Boban je iz ovog izbora naučio možda i najtežu lekciju: Kako završiti fakultet koji ne voli. Ukoliko imate isti problem Boban vam može pomoći možda bolje od psihologa, sociologa i drugih "ologa".

Heder 300x200 O MENIBoban Stojanov je završio Poljoprivredni fakultet u Beogradu, smer Voćarstvo i vinogradarstvo (pri tom nas ne čudi što nije bio zadovoljan izborom fakulteta). Danas se studenti Poljoprivrednog fakulteta suočavaju sa problemom pronalaženja adekvatnog posla pa im sigurno ovaj problem mnogo teže pada od učenja gradiva koje ne vole. Verujemo da je i Boban imao isti problem pa je rešio da se posveti pisanju i tako napisao vodič za učenje pod nazivom Kako sam završio fakultet koji ne volim. Ne možemo reći da se završavanje ovog fakulteta nije na neki način isplatilo s obzirom da je na osnovu njega Boban stekao veštine trenera intelektualnog razvoja.

Knjiga nije namenjena isključivo studentima, veštine koje nudi potreba su i srednjoškolaca pa i osnovaca. Možda i najviše njima obzirom da rečenica ,,Ovde ste svojim izborom" teško da važi za osnovce.

Untitled 1 217x300 KnjigaOvo su oblasti koje su obrađene u knjizi:

  • Najčešće teškoće koje se javljaju u procesu učenja i kako da ih prevaziđemo
  • Najčešće teškoće koje se javljaju pri čitanju i kako da ih prevaziđemo
  • Nivoi učenja
  • Stilovi učenja
  • Ključne reči
  • Šta jesti, piti ili slušati da bismo poboljšali učenje?
  • Ciklusi pamćenja i zaboravljanja
  • I na kraju primena svega toga u praksi

Knjiga je upotpunjena velikim brojem crteža koji slikovito prate radnju knjige. Možda i najbitnije jeste to što je knjiga napisana jezikom koji je lako razumljiv i ni malo ne podseća na udžbenike kojih nam je sigurno preko glave.

Boban Stojanov se nije zadržao samo na knjizi. Veštine i znanje koje je stekao prikazuje na seminarima i radionicama. Besplatno uvodno predavanje za jedan od seminara pod nazivom ,,Super učenje" održaće se u Beogradu u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, 5. februara u 18h. Ukoliko vam čitanje teško pada možda je ovo prava stvar za vas.

Više o knjizi, ali i o seminarima i radionicama možete pročitati na zvaničnoj web stranici autora.

 

Izvori - inspiracija:

http://www.bobanstojanov.com/

http://detinjarije.blogspot.com/2013/09/blog-post_7015.html

 

 

Aktuelan: