Kako istovremeno studirati i raditi

Studenti koji uspevaju da studiraju i da rade izgledaju kao da izvlače najbolje od svega. Obrazuju se i u isto vreme uspevaju da zadrže posao i dobijaju plate. Naravno to nije lako kao što nekada može da izgleda, jer raditi i studirati je jedna od težih stvari sa kojima ćemo se susretati u životu

Bitno je imati dobru organizaciju. Treba napraviti nedeljni raspored kako bi pokušali da u što manjoj meri preklapamo posao sa predavanjima tj. obavezama na fakultetu. Pokušajte da uklopite da vam ostane nešto vremena za porodicu, prijatelje, sport...

Budite spremni da će vam većina vremena vikendom prolaziti u nadoknadi onoga što ste propustili tokom radne nedelje. Trudite se da ne izgubite kontakt sa kolegama na fakultetu.

Koristite e-mail da razmenjujete informacije.

Dok radite i studirate lako se dogodi da izgubite motivaciju ako nemate  konstantan kontakt sa drugim studentima na vašem fakultetu. Iskoristite nove vidove mobilne komunikacije da bi uspeli u tome.

Postavite sebi ciljeve i nagradite sebe kad ih ostvarite. To je dobra navika kojom ćete motivisati sami sebe. Dobra nagrada moze da bude slobodno vreme koje ćete sebi dati kad ostvarite određen broj sati učenja..

Naravno uvek napravite mesta za zabavu, neki izlazak. Vreme tako provedeno vam donosi dodatan osećaj zadovoljstva i mozak se tada odmara.

Možda ćete nekada zavideti studentima koji ne rade i mogu potpuno da se posvete fakultetu. Ne dozvolite da vas to ponese, jer vi dobijate nešto sto će vam uvek biti od velike pomoći, a to je radno iskustvo.

 Razni primeri i situacije na poslu će vam pomoći da lakše razumete materiju vaših studija. Čak i da je posao koji radite skroz nepovezan sa onim što studirate uz pomoć radnog iskustva vi dobijate veštine upravljanja, rasporedjivanja vremena, balansiranja zadataka, lakšeg postavljanja prioriteta, odnosa sa klijentima. Sve je to neprocenjljivo u odnosu na neiskustvo studenata koji ne rade.

Razgovarajte o svojim obavezama sa porodicom i prijateljima kako bi vas razumeli. Jer će često biti trenutaka kada ćete morati da propustite nešto vezano za njih (viđanje uz jutarnju kafu, odlazak u kupovinu...).

Takodje dogovarajte konsultacije sa profesorima kako bi lakše došli do materijala sa predavanja i ušli u materiju.

Sve ovo možda izgleda neizvodljivo ali kao neko ko već skoro godinu dana radi i studira mogu vam reći da uz malo truda i discipline sve može da se postigne. Ja sam, kao verovatno mnogi od vas, mislio da nikad neću morati da radim dok studiram da bih platio školarinu i imao neki svoj džeparac ali igrom slučaja i to se događa u životu. 

U početku, naravno, bude teško i uglavnom vam nedostaje san ali kasnije se priviknete i verovali ili ne, počinjete da osećate zadovoljstvo jer pored davanja ispita i zarađujete.

Inspiracija - izvori:

http://www.wikihow.com/Main-Page

 

Aktuelan: 

Komentari

1

Komentar: 
Moje misljenje je da pored tih obaveznih poslova sa radnim vremenom od 6-8 sati nekad cak i 12 dnevno, svaki dan, za studente postoje i poslovi 2 puta nedeljno ili vikend poslovi, koji vam ne oduzimaju mnogo vremena,a mozete da zaradite za sebe.