Kako pivo i kafa utiču na vaš mozak?

Prosto je nemoguće zamisliti dan bez kafe, najmanje dve do vrha pune šolje. Poznato je da vas kafa razbuđuje i povećava koncentraciju. Posebno kada morate da uradite dosta toga a dan vam je prosto prekratak, šef čeka izveštaj ili je ispitni rok uveliko počeo. Trebalo bi sve dobro odraditi. Pola kilograma kafa je već spremno, a šta kažete i na jedno pivo?

Već godinama kompanije koje učestvuju u ispitivanjima kako kofein deluje na njihove radnike dele besplatne kafe i time posmatraju njihovo ponašanje na poslu. Ipak, osim kafe radnici su ovaj put dobili i pivo. Iako je pivo kod zaposlenih izazvalo sreću i zabavnije okruženje u kancelarijama, primetilo se da ono može da pomogne i podstakne kreativnost i poboljša odnos među kolegama.

Pa kako pivo i kafa utiču na ljudski mozak i šta biste radije popili? Pogledajte zanimljiv inkografik (Ryoko Iwata) koji objašnjava kako kafa i pivo utiči na mozak i šta prouzrokuju. Naravno, u umerenim količinama.

U suštini, dok pivo može da pomogne da se opustite i budete kreativni, može i da ošteti memoriju i smanji fokus. S druge strane, kafa vam pruža energiju i time poboljšava fokus. Razlika između piva i kafe je zapravo razlika između kreativnosti i produktivnosti. Ipak previše nii jednog ni drugog ne donosi beneficije koje se mogu dobiti umerenim konzumiranjem.

Šta ćete Vi popiti?

 

Inspiracija – izvori:

http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/how-beer-and-coffee-affect-your-brain.html

Aktuelan: