Kako reći "NE" odugovlačenju?

Shvatili smo zašto se neprestano vrtimo u lavirintu i udaramo u zidove sačinjene od mnogobrojnih obaveza, pročitavši tekst “Kako i zašto odugovlačimo?”. Ukoliko to još niste učinili, možete ga pronaći na linku http://ictcasopis.ict.edu.rs/clanak/kako-i-za%C5%A1to-odugovla%C4%8Dimo. Nezadovoljni smo, samo želimo da stignemo do izlaza i shvatili smo da rečenicom: „Uradi to sada“, ne rešavamo zapravo mnogo. Dobro. Šta uraditi?

1. Lista obaveza

Ono što se verovatno javlja kao prva ideja jeste napraviti listu obaveza. To zapravo jeste sjajna ideja, da se na kraju ne svede na spisak od 68 stvari za koje je potrebno u proseku po sat vremena. Da, mi i dalje u jednom danu imamo 24 sata. Šta onda radimo? O, pazite sad, ovaj deo obožavamo! „Nemoguće je, uključi TV.“ Rekla sam vam... Neverovatno je kako na nas deluje sve ono što je stavljeno na papir. Problem se javlja u načinu na koji tu listu sastavljamo. Trebalo mi je jako mnogo vremena da od „naučiti engleski“ dođem do toga da zaista počnem van škole da ga učim. Ta obaveza je stajala na dnevnom redu za 5. januar 2009. godine. Opet se nekako našla na papiru pod datumom 8. avgust 2012. godine. I gle čuda, bila je tu i 2013. godine.

Dakle, nije zapisivanje obaveza loše, način na koji ih zapisujemo nije dobar. Ustali ste, popili kafu, setili se da ste negde pročitali da se dan najproduktivnije počinje planiranjem i pisanjem obaveza (da, da, i poštovanjem tih obaveza), uzeli ste papir i olovku i završili sa esejom ispred sebe. Odlično! Pogledajte sada još jednom sve što mora da bude obavljeno. Zaboravite na ono što vam je najlakše, što vam se najviše radi, za šta treba najmanje vremena. Zaboravite!

2. Izdvojiti ono što je najvažnije

Pronađite tri, četiri ili pet stavki koje apsolutno moraju da budu obavljene SADA. Istog ovog trenutka. Zoran Đinđić (ne smejte se) je jednom rekao: „Ako treba da progutaš žabu, nemoj dugo da je gledaš, progutaj je odmah. Ako treba da progutaš nekoliko žaba, prvo progutaj najveću.“ Nema vremena za sve i nikada ga neće biti, što pre to shvatite biće lakše i bezbolnije da dođemo do suštine – ne radite sve, radite samo ono što je važno sada.

3. Više jednostavnih zadataka

Gotovo? Sada nam sledi pisanje obaveza onako kako obaveze treba da budu napisane - razložite ih na više jednostavnijih zadataka, između kojih ćete sebi dati koji minut za predah. Ako treba naučiti stotinak strana, danas ćemo od 10 do 11 časova čitati prvih deset, odmoriti par minuta, pa to ponavljati do 12 sati...

4. Rad

Odredili ste šta treba uraditi, preračunali koliko vam vremena treba, rasporedili zadatke u određene vremenske intervale, znate šta sledi? Ne, nije spavanje. Ako ste napisali da u 10 časova počinjete sa čitanjem prve lekcije, to znači da u 10 isključujute televizor, sklanjate telefon i sve ostalo iz svoje okoline što može da vam odvuče pažnju i čitate. Podrazumeva se da ste uvek u mogućnosti da bacite papir, stavite jastuk preko glave da ne biste čuli krivicu kako vam vrišti nad glavom i zaspite. Ali, zapitajte se koga ste prevarili. Papir sigurno niste. Shvatili ste ko je na gubitku? Zapitajte se sada zašto ste to počeli. Pre svakog odustajanje zastanite na sekund i zapitajte se zašto ste započeli nešto od čega sada odustajete. Zašto ste platili školarinu? Zašto ste upisali neku školu? Zašto ste počeli da učite neki novi jezik? Zašto ste odlučili da je vreme da krenete u teretanu? Da, uvek možete da odustanete, ali ko je oštećen?

5. Motivišite sebe

Odlična motivacija može da bude neka mala nagrada nakon uspešno obavljenog posla. Ne zaboravite, ne osuđujte sebe što niste uspeli da smršate dvadeset kilograma za dva dana ili što danas niste ispunili svih pet stavki. Četiri je sasvim u redu. Ako svakoga dana samo po jednom odbijete da poslušate majmuna u svojoj glavi koji vas nagovara da odustanete posle godinu dana vi ste neka druga osoba.

6. Prebrodite tu kriznu tačku - početak

Početak je ono što predstavlja najveći problem, niko ne želi da pojede žabu. Ali, ako ste dovoljno svesni da posle progutane žabe sledi položen ispit, pa odbranjen diplomski, pa diploma, mogućnost konverzacije na još jednom jeziku, težina koju ste oduvek želeli, šta god da ste poželeli - da li je onda samo jedna krastača vredna toga?

7. Uvek postoji rok

Ima onih koji će sjajno funkcionisati kada su tu rokovi. Ako ne položim ovo u oktobru, propala sam, pa za noć naučim sto strana. I to tako može da bude u redu neko vreme, čak i duže vreme. Međutim, šta je sa onim dešavanjima za koje nemamo rokove? Da, odlagaćemo ih dokle god to bude moglo. Sutra. Prekosutra. Zar je bitno? Nema roka. Nema roka dokle god ne dođemo do jutra u kome se budimo i shvatamo da je roka bilo i da se zvao život. Šta mislite o tome da pokušamo da se jednog dana sećamo koliko je teško bilo obaviti neke stvari i koliko je sjajno bilo znati da su obavljene, a ne da žalimo što ne znamo kako bi izgledalo završiti nešto? Hajde da već sada počnemo da poštujemo sebe dovoljno da ne odložimo više ništa.

Da, sada je vreme da se izlogujete sa svih društvenih mreža. Ne, ne može za pet minuta. Odmah!

 

 

Inspiracija:

http://waitbutwhy.com/2013/11/how-to-beat-procrastination.html

http://www.studentskizivot.com/saveti-za-studente/10-nacina-da-izbegnete-prokrastinaciju/

http://drkatarinavisic.com/tag/prokrastinacija/

Aktuelan: