Kako se organizovati za vreme ispita

Ne, ovo nije priručnik kako da položiš ispit bez učenja i bez znanja. Učenje i poznavanje gradiva je preduslov za položen ispit. Ovaj tekst te može samo usmeriti kako da maksimalno iskoristiš svoje znanje i vreme na ispitu.

 

  1. Pročitaj svako pitanje pažljivo.

Mikroekonomija ili makroekonomija? Mainframe ili midrange računari? Tek brojevi koliko liče jedan drugom kada samo preletimo očima pitanje. Recimo da računaš najkraće puteve između svih parova čvorova transportne mreže Flojdovim algoritmom (kolege sa PBT smera znaju o čemu pišem), treba da prepišeš gomilu matrica, u svakoj po 20-25 brojeva, još nisam ni pomenuo računanje koje je uključeno, zaboli me glava od same pomisli na to J Uveri se da si dobro pročitao pitanje i da razumeš pitanje pre nego što zaokružiš ili napišeš odgovor. Obrati pažnju na sitne razlike, na primer: „i-ili“.

  1. Odgovori prvo na pitanja koja sigurno znaš.

Na ovaj način ćeš da rešiš brzo ova pitanja, ostavljajući više vremena za ona pitanja za koja nisi siguran. Samo obrati pažnju, jer ćeš u ovom postupku da preskačeš pitanja, da si odgovorio na sva pitanja na ispitu.

  1. Obrati pažnju koliko pitanja nose bodova.

Imaš 5 minuta do kraja. Ostalo ti je šest pitanja: jedno pitanje od 10 bodova i 5 pitanja od jednog boda. I za pitanje od 10 bodova i za 5 pitanja od jednog boda ti treba po 5 minuta. Za šta ćeš da se odlučiš?

  1. Ponesi sat.

Znam, ni ja ne nosim sat inače, ali ne možeš da koristiš mobilni telefon na ispitu, a zapitkivanje profesora „Koliko do kraja?“ ometa kolege dok rade. Pretpostavi koliko ti treba vremena za svako pitanje. Na primer, ako je pitanje na zaokruživanje recimo da ti treba manje od jednog minuta, a ako pišeš odgovor na pitanje „Objasnite benčmarking koncept“ trebaće ti sigurno više.

  1. Ne žuri.

Sigurno misliš „40 pitanja za 60 minuta? Nemoguće“. Naravno da je moguće, učio si, spremio si se, znaš sve. Zamisli da maratonac koji treba da istrči 42km, trči sprintom prvih 5 kilometara – da li će moći da izdrži tako i narednih 37km? Neće izdržati ni tih prvih 5km. Ne žuri!

  1. Očekuj neočekivano.

Poneo si srećnu hemijsku. Na pola testa prestaje da radi. Do sad su već svi razdelili višak hemijskih olovaka kolegama koji nisu poneli. Šta sad? Poneo si dve hemijske, jednu si pozajmio, na pola testa druga prestaje da radi. Šta sad?

  1. Ne izlazi pre kraja ispita.

Lep dan napolju. Ne mogu da se setim više ni jednog odgovora. 15 minuta do kraja ispita. Kolege su već izašle. Predajem test, uzimam stvari, izlazim iz učionice. „Jao, pogrešno vreme, trebalo je didn’t umesto don’t“. Ali sad je već kasno, svi smo pametniji posle testa. Svi znamo posle šta je trebalo da odgovorimo. Pogledaj opet stavku 5: Ne žuri, ima vremena i za kafu sa kolegama i za šetnje i kupovine i za lep dan, sve to možeš kasnije, ispit ne možeš. U stvari, možeš – u sledećem roku.

 

 

 

Inspiracija:

http://www.wikihow.com/Manage-Time-for-Tests
https://www.oxford-royale.co.uk/articles/managing-time-exam.html
https://www.business.unsw.edu.au/students/resources/learning-support/resources/exam-preparation-time-management

Aktuelan: