Koja je vaša lozinka?

Do skoro najpopularnija lozinka za korisničke naloge „lozinka“ („password“) po najnovijim istraživanjima više nije na prvom mestu. Izgleda da su se mnogi korisnici „opekli“ o tu ideju i počeli da koriste neke druge lozinke poput 000000 ili 123456.

Svi smo se sigurno susreli sa problemom da se setimo lozinke za neku aplikaciju ili nalog na društvanim portalima. Mnogi su zbog toga ponovo otvarali naloge ili pak pokušavali da promene staru lozinku. Da bi rešili problem autori aplikacije SplashData omogućili su korisnicima širom sveta da sve svoje lozinke drže pod jednom jedinom. Međutim nama interesantnija stvar upravo je spisak najpopularnijih lozinki koju je SplashData nedavno objavio.

Iako su svi očekivali da na prvom mestu bude lozinka „password“ ipak to nije bio slučaj. Prvo mesto zauzima lozinka 123456, a odmah nakon nje naravno „password“.

Treće mesto zauzima ne manje kreativna lozinka „12345678“ (predpostavljamo da je to zbog toga što većina aplikacija zahteva lozinku od osam karaktera).

Četvrto i peto mesto na spisku najpopularnijih lozinki zauzimaju „qwerty“ (kod nas bi to bila verzija „qwertz“) i „acb123“.

Ostalih 5 mesta zauzimaju sledeće lozinke:

 6.        „123456789“ (izgleda da je većini ljudi interesantnija numerička tastatura)

7.         „111111“

8.         „1234567“

9.         „iloveyou“

10.       „admin“

Ukoliko je vaša lozinka jedna od ovih preporučujemo vam da je što pre zamenite. SplashData osim što preporučuje svoju aplikaciju, preporučuje da vaša lozinka ima najmanje osam karaktera pri čemu osim slova treba da koristite i brojeve. Još jedan interesantan savet je da koristite umesto slova brojeve koji liče na ta slova npr. 4 umesto A ili 1 umesto I ili koristite brojeve umesto nekih slova u rečenici (svima nam je poznata reč 4ever). Nama je ipak bliže da umesto slova v stavljamo w, umesto slova ć „tj“ i slično. Možda to i nije toliko loša stvar kod lozinki kao što je u pravopisu na društvenim mrežama.

Ili možda da samo dopunite staru veziju ovako:

Još jedna stvar: nemojte pokušati da pristupite administaciji sajta ICT časopisa lozinkom admin, promenili smo je.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.pcworld.com/article/2089244/the-25-worst-passwords-of-2013-password-gets-dethroned.html

www.techspot.com

www.freepasswordmanager.com

https://xato.net/passwords/more-top-worst-passwords/#.UuAnFic1g0M

 

 

Tags: 
Aktuelan: