Koliko nas zapravo kupovina košta? PayPal: da ili ne?

Da li je naručivanje robe iz inostranstva povoljno? S obzirom na to da je za sada moguće samo kupovati, ali ne i prodavati na Internetu, koliko ćemo novca uštedeti i šta ćemo kupovati? 

Najpopularniji servis za plaćanje PayPal je posle dugog čekanja dostpan i za građane Srbije. Od 10. aprila i građani Srbije mogu da naprave svoj nalog i počnu da kupuju iz inostranstva. Prema politici servisa prvo je dozvoljeno samo slanje novca ali ne i prijem novca za pravna lica. Omogućavanje svih usluga se očekuje za 6 meseci, možda čak i manje. Međutim, pitanje na koje je važno odgovoriti jeste koliko će korisnici zapravo dobiti PayPal-om?

S obzirom da Srbija nije članica Evropske Unije i još uvek ima granice koje se moraju preći i za to platiti određena taksa, da li je naručivanje robe iz inostranstva povoljno? S obzirom na to da je za sada samo to i moguće: kupovati, ali ne i prodavati na Internetu, koliko ćemo novca uštedeti i šta ćemo kupovati?

Online faktura PayPal-a je validna i ona određuje vrednost robe na carini: da li je poštarina 10, 15 ili 20%, da li korisnici moraju da plate usluge špedicije... Pažljivo poslušajte šta kažu iz Carinske službe http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Video.aspx.

Prema važećim propisima, plaćanja uvoznih dažbina oslobođena su fizička lica čije pošiljke ne prelaze vrednost od 70 evra, a stižu im od fizičkih lica iz inostranstva. Ukoliko vam, međutim, pošiljku šalje pravno lice (što u praksi najčešće znači da ste kupili neki proizvod putem interneta), uvozne dažbine nećete platiti ako vrednost te pošiljke ne prelazi 50 evra. Pošiljke veće vrednosti od gore navedenih podležu naplati dažbina. Isto kao i dodatne usluge špeditera ukoliko korisnik zahteva tu uslugu.

Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10%, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV-a. Važno je da se naglasi da se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.

Roba koja se uvozi, odnosno naručuje, može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom, preko firmi kakve su „DHL”, „Fedeks” ili „UPS”. Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.

Na primer, kupac želi da naruči pantalone iz inostranstva koje koja kod trgovca koštaju 80 evra. Ako uzmemo da je transport plaćen 10 evra onda će carinska osnovica biti 90 evra, jer cena transporta ulazi u carinsku osnovicu, pa će  carina iznositi 9 evra. Osnovica za plaćanje PDV-a je 99 evra. Pošto se PDV uglavnom plaća 20%, to biti iznos 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 9 evra + 19,8 evra = 28,8 evra (29 evra). Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

Možemo svakodnevno čitati razne i različite informacije o troškovima carinjenja i podeljenim mišljenjima koliko zapravo košta na kraju roba koju smo naručili. Zbog svoje bezbednosti: informišite se detaljno!

Više o Carinskim povlasticama, dodatnim dadžbinama pogledajte na adresi: http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastice.htm

 

 

Inspiracija – izvori:

http://www.zajavnost.info/drustvo/carinska-sluzba-spremna-za-pej-pal-informacije-koje-treba-da-znate/

http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Default.aspx

http://www.zajavnost.info/drustvo/carinska-sluzba-spremna-za-pej-pal-informacije-koje-treba-da-znate/

Tags: 
Aktuelan: